Doteralo cara do duvara: Barseloni nedostaje voda, vlasti uvode silne mere za štednju

Radnici čiste ulice recikliranom vodom, a uskoro će biti zabranjeno punjenje praznih bazena, uključujući i turističke objekte

Autor: Srđan Ristić
19.01.2024. 20:00
  • Podeli:

U svetu postoji veliki problem sa pijaćom vodom. Naime, slatke vode je sve manje, a slane ima u izobilju na planeti. Koje se onda rešenje nameće? Da slanu pretvorimo u slatku. Upravo to rade u Barseloni.

Postrojenje Ljobregat, koje pretvara morsku vodu u vodu za piće, najveće je postrojenje za desalinizaciju u Evropi. Ono je počelo sa radom 2009. i snabdeva oko 4,5 miliona ljudi u Barseloni.

Trenutno radi punim kapacitetom, dok na severoistoku Španije vlada ozbiljna suša. Zvaničnici su saopštili da će morati da smanji pritisak vode u nekim gradovima.

Katalonske vlasti su ove sedmice upozorile da će nova vanredna ograničenja, do 80% za poljoprivredu, biti uvedena kada ukupni nivo rezervoara u regionu dostigne 16%. Trenutni nivo je samo za 0.2% viši od te granice.

"Moramo da štedimo vodu, a gradsko veće bi trebalo da brine malo više, jer ima mnogo curenja vode svuda, treba da pokušaju da to reše", kaže jedna penzionerka iz Barselone.

Problem sa vodom vidi se u svim sektorima. Radnici čiste ulice recikliranom vodom, a na plaži La Barseloneta su postavljeni znaci o suši. Plivači kojima ne smeta hladno more, koriste nekoliko tuševa na plaži koji još nisu zatvoreni.

Uskoro će biti zabranjeno punjenje praznih bazena, uključujući i turističke objekte

"Počeli smo da primenjujemo niz mera za smanjenje potrošnje vode. Glavne mere su tuševi, snižavanje pritiska. Zatim još jedna važna tačka je punjenje bazena. Trudimo se da punjenje bazena bude na minimumu kako bismo garantovali ispravan sanitarni nivo", objašnjava upravnik bazena Viktor Venedi.

Deo postrojenja Ljobregat, foto: Reuters

Za otvorene bazene, klubovi će biti u obavezi da zatvore sve svoje tuševe. Svako ko prekrši ograničenja biće kažnjen sa kaznom do 3.000 evra.

Prema studiji iz 2022. Pirinejsko poluostrvo je najsuvlje u poslednjih 1.200 godina, a rešenje se trenutno vidi u desalinizaciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()