Dramatično otapanje jednog od najvećih lednika na Antarktiku

Plutajući deo ledenika veličine Velike Britanije ukoro bi mogao da pukne kao da je vetrobransko staklo

14.12.2021. 11:29
  • Podeli:
ledenjak-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Dramatično otapanje jednog od najvećih lednika na Antarktiku - Tvejts, moglo bi da dovede do ozbiljnih posledica već u narednih 5 do 10 godina, najavljuju britanski i američki naučnici.

Kako navodi BBC, lednik ima približnu veličinu kao teritorija Velike Britanije ili američke savezne država Florida.

Stručnjaci ocenjuju da bi plutajući deo ogromnog lednika, koji je do nedavno bio relativno stabilan, mogao da se razbije "kao vetrobransko staklo automobila".

 

 

Oni kažu da se sadašnjih nekoliko pukotina na ledniku polako šire, što bi moglo da dovede do pojave pukotina u svim smerovima, baš kao kada šoferšajbna automobila počen da kuca.

Naučnici sprovode veliko istraživanju na Tvejtsu zbog njegovog sve bržeg otapanja. Oni navode da lednik već sada godišnje gubi 50 milijardi tona leda, koji podiže nivo okeana.

Potpuno otapanje lednika podiže more za 65 centimetara

Tolike količine otopljenog leda nemaju veliki uticaj na nivo svetskog mora, ali lednik ima dovoljno leda koji bi mogao da se otopi i podigne njegov nivo za 65 centimetara. Takav "scenario sudnjeg dana" verojatno se neće dogoditi još mnogo vekova, ali naučnici kažu da Tvejts vrlo brzo reaguje na globalno opljavanje.

"Doći će do dramatičnih promena na prednjoj strani lednika, verovatno za manje od jedne decenije. I objavljene i neobjavljene studije upućuju na takav rasplet", rekao je za BBC glaciolog Ted Skambos, glavni američki koordinator za Međunarodnu saradnju za ledenjak Tvejts (ITGC).

Brzina otapanja se udvostručila u proteklih 30 godina, što je posledica ulaska toplije okeanske vode pod lednik i topljenja plutajućeg prednjeg dela ledenika. Naučnici očekuju da će se istočni deo lednika, širok približno 40 kilometara, vrlo verovatno u narednih nekoliko godina odvojiti, što će ga dodatno destabilizovati, pošto će toplija voda sve više nadirati pod glavni deo lednika.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()