Dramatično upozorenje iz EEA: EU da se pripremi za katastrofalne posledice klimatskih promena

EEA navodi da bi većina od 36 klimatskih izazova sa kojima se Evropa suočava mogla da dostigne "kritične ili katastrofalne nivoe" u ovom veku.

11.03.2024. 08:50
  • Podeli:
nevreme u danskoj, 3 jan 2023 - foto Johnny Pedersen Ritzau Scanpix via AP Tanjug  (6)-659591bb60f4c.webp Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix via AP/Tanjug

Zemlje širom Evrope trebalo bi da se pripreme za "katastrofalne" posledice klimatskih promena - od poplava do smrtonosnih toplotnih talasa, navodi se u izveštaju Agencije Evropske unije za životnu sredinu (EEA).

Iz EEA ističu da je neophodno osmisliti nove planove za suočavanje sa izazovima u vezi sa klimatskim promenama, prenosi Rojters.

"Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva", navodi agencija EU i dodaje će šteta od klimatskih promena zavisiti od toga da li će evropske vlasti pripremiti stanovništvo za klimatske promene redizajniranjem infrastrukture i uvođenjem zakona za zaštitu radnika na otvorenom od smrtonosne vrućine.

EEA navodi da bi većina od 36 klimatskih izazova sa kojima se Evropa suočava mogla da dostigne "kritične ili katastrofalne nivoe" u ovom veku.

"Oni uključuju rizike po zdravlje, proizvodnju useva i infrastrukturu", piše u izveštaju.

Iz agencije EU navode da bi u "pesimističkom scenariju stotine hiljada ljudi umrle od toplotnih talasa, dok bi ekonomski gubici samo usled poplava na priobalnim područjima mogli da premaše bilion evra na godišnjem nivou".

To bi premašilo 650 milijardi evra koje je Evropska unija izgubila usled klimatskih promena od 1980. do 2022. godine, navodi Rojters.

Očekuje se da će Evropska komisija u toku nedelje dati odgovor na izveštaj EEA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()