Ekstremni toplotni talas u Zapadnoj Australiji, povećan rizik od požara

Ovog meseca australijski vatrogasci su se već borli sa požarom u blizini Perta, koji je izbio usled visokih temperatura

20.01.2024. 11:00
  • Podeli:
thermometer-4767444_1920 termometar, vrućina, leto, vreme Pixabay-63a07e158e971.webp Foto: Pixabay

Delove Zapadne Australije zahvatio je ekstremni toplotni talas, koji je povećao rizik od požara.

Australijski Zavod za meteorologiju predviđa da će u pojedinim oblastima tokom vikenda temperature preći 40 stepeni Celzijusa, navodi Rojters.

U rudarskom gradu Paraburdu, u regiji Pilbara, oko 1.500 kilometara  severno od glavnog grada Perta, za danas je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, što je, prema podacima meteorologa, oko šest stepeni više u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti temperature za januar.

Ipak, za danas najavljena temperatura u Paraburduu je za skoro 4 stepena niža od najviše ikada izmerene maksimalne temperature u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa, koliko je izmereno 13. januara 2022. godine na aerodromu Onslov u regiji Pilbara.

Zbog visokih temperatura meteorolozi upozoravaju na povećan rizik od izbijanja požara u toj asutralijskoj regiji.

Ovog meseca australijski vatrogasci su se već borli sa požarom u blizini Perta, koji je izbio usled visokih temperatura, a deo građana bio je primoran da se evakuiše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenjusa "crni m letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()