Energetski održiva naselja – iluzija ili stvarna budućnost?

Kina ima za da do 2060. godine postane potpuno energetski neutralna, što su jako optimistični planovi za zemlju koja je jedan od najvećih zagađivača na svetu

Autor: Mersad Sijarić
17.11.2022. 08:58
  • Podeli:

Korišćenjem postojeće tehnologije kao i inovativnim novim rešenjima, provincija Džeđang u Kini je odlučila da napravi korak napred prema potpuno održivim naseljima. 

U pitanju su pilot projekti izgradnje sela u kojima sva korišćena energija dolazi iz održivih energetskih izvora. 

Mesto na kom je izgrađeno selo je prethodno bilo napušteno područje. Sada izgleda potpuno drugačije.

Krovovi svih zgrada imaju solarne panele, a postavljene su i mini vetroelektrane tako da sva potrebna energija dolazi iz njih. 

Za grejanje su smislili drugo rešenje: 100 metara ispod zemlje postavljene su posebne pumpe koja prenose toplotu iz unutrašnjosti u sve prostorije. 

Iste pumpe tokom leta mogu da prenose toplotu iz prostorija, u unutrašnjost zemlje. Čak i klupe sadrže solarne panele, koji bežičnim putem pune vaše elektronske uređaje kada sednete na njih.

Kina ima za cilj da do 2060. godine postane potpuno energetski neutralna, i to tako da da ukine svo štetno zagađenje.

Jako optimistični planovi za zemlju koja je jedan od najvećih zagađivača na svetu, i zemlja čija energija i dalje najvećim delom dolazi iz uglja.

Ipak, čak i da ne uspeju u tom cilju, ovakve ideje bi svakako mogle pokrenuti globalni trend održivih naselja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()