"Ilegalna kiša" zapljusnula Sloveniju i Hrvatsku: Kako su meteorolozi prevideli da će biti padavina?

Jučerašnje obilne kiše nisu bile predviđene nijednom modelskom prognozom,

13.03.2024. 10:22
  • Podeli:
slovenija poplave anadolija (3) 3-653bd2c819a65.webp Foto: Anadolija

Kiša u ponedeljak, prilično obilna na istoku Slovenije, a koja je zahvatila i deo Hrvatske iznenadila je i meteorologe. To do pre dva dana nije predvideo nijedan meteorološki model. Šta se dogodilo?

Jučerašnje obilne kiše nisu bile predviđene nijednom modelskom prognozom, napisao je meteorolog Blaž Šter na društvenoj mreži X i kišu opisao kao “ilegalnu”.

Posebno je iznenadilo da su kiše zahvatile tako veliko područje jer je kiša padala praktično u Sloveniji, s izuzetkom Primorske, a i u susednim zemljama. Iznenadila je i količina padavina jer je na istoku palo i do 60 milimetara kiše.

Uzrok tome bilo je nepredvidivo kretanje sredozemnog ciklona. Prognoze su pokazivale da će se kretati dublje iznad Balkana, ali onda se počela vraćati, objasnio je Šter za N1. “Bilo je to haotično kretanje jezgra hladnog vazduha”, rekao je. “Tako da smo imali padavine prvo sa zapada, a zatim i s istoka. Padavine su se zavitlale nad našim područjem.”

Međutim, meteorolog je već u objavi na mreži X napisao kako su takve greške u meteorologiji vrlo retke.

“To se događa nekoliko puta godišnje, pogotovo leti, kada je vreme puno dinamičnije zbog različitih uslova”, rekao je meteorolog. “To nas je prilično iznenadilo.”

Danas se za izradu vremenske prognoze koristi nekoliko modela koji su već sada prilično moćni i pouzdani, pogotovo kada se prognozira dan ili dva unapred.

Ne bi bilo loše da je u vremenskoj prognozi uključena i verovatnoća padavina u postotcima, rekao je Šter.

“Ovakve prognoze već su vrlo dobre.” Međutim, vreme je dinamičan i nelinearan ili haotičan fenomen koji je ponekad teško tačno predvideti, pogotovo dugoročno, pogotovo u zemljama s neravnim tlom i klimom poput naše. Dakle – nemojte se previše uzrujavati ako vremenska prognoza bude pogrešna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()