Izlile se reke u Sloveniji i Hrvatskoj: Na Jadranu jak vetar i nevreme

More je jutros u Splitu preplavilo rivu i gradske plaže, ali se povuklo nakon nekoliko sati

05.11.2023. 18:34
  • Podeli:
Tan2023-11-0310390744_7 split nevreme hrvatska TANJUG FOTO HINA MARIO STRMOTIĆ-6547d221dfd7f.webp Foto: TANJUG/HINA/MARIO STRMOTIĆ

Obilne padavine i jak vetar prave probleme u Srbiji, ali i u regionu. U Hrvatskoj je zbog jakog vetra i mogućeg nevremena na primorju proglašeno narandžasto meteo upozorenje, a u Gorskom kotaru se izlila Kupa. 

Zbog vetra i jakih talasa koji je naneo kamenje na šetalište i lokale u Piranu se oglasile sirene za uzbunu. Borba sa poplavama traje i u kontinentalnom delu Slovenije.

More je jutros u Splitu preplavilo rivu i gradske plaže, ali se povuklo nakon nekoliko sati ne pričinivši štetu. Poplave su zabeležene i u okolnim mestima i ostrvima, javlja HRT.

Poplavljeni su bili i delovi Šibenika, ali more nije prodrlo do kuća. Trajekti nisu saobraćali, a jedan trajekt je dva sata čekao da se more smiri kako bi uplovio u luku.

Urušio se deo jednog puta u Opatiji, koji će biti privremeno zatvoren, a palo je nekoliko stabala.

Tokom noći je naglo porastao vodostaj reke Kupe, zbog čega je proglašena vanredna odbrana od poplava. Reka se izlila na putu u Brodu na Kupi, a brzo opadanje vodostaja se očekuje sa prestankom padavina.

U Sloveniji se izlili i more i reke

Problemi veliki su i na slovenačkom primorju. Nevreme je tokom noći nanelo talase i oborilo kameni zid na šetalištu u Piranu. 

Na putu se ponovo nalazi kamenje koje je bilo uklonjeno nakon nevremena u petak, prenosi RTV Slovenija. Kako navode iz vatrogasne službe, more je, kao u petak, poplavilo restorane, a sa glavnog gradskog trga u Piranu vodu je izvlačilo osam pumpi.

Nevolje zadaju i reke. Tokom noći su se izlile Vipava, Savinja, Sava, Kolpa, Krka i Blata, ali se situacija stabilizovala i vodostaji su u opadanju. U nekim mestima je voda ulazila u kuće, ali su vatrogasci na vreme reagovali i ispumpali vodu.

Foto:  TANJUG/HINA/MARIO STRMOTIĆ

Jak vetar je tokom noći odneo krov trafostanice u Kranju, pa je deo tamošnjeg stanovništva ostao bez struje.

U pojedinim mestima sanirana su klizišta, ali nadležni upozoravaju na pripravnost, pošto je nakon padavina u najugroženijim područjima pokretanje zemlje i dalje moguće.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()