Jezero Montbel – raskošni pejzaž sa razglednica postao prizor nasukanih jedrilica

Istorijska suša u zimskom periodu prouzrokovala je deficit vode za oko 80 odsto

Autor: Nikolina Fržović
17.03.2023. 22:11
  • Podeli:

Iako ga pamtimo po prelepoj tirkiznoj boji i pejzažu kao sa razglednica, bujnoj vegetaciji i imponzantnoj veličini, jezero Montbel u podnožju Pirineja bi, u skorijoj budućnosti, moglo da izgubi svoj autohtoni izgled.

Dolaskom proleća, raskošni pejzaž sa razglednice, zamenjen je blatnjavim prizorima, nastalim nedostatkom padavina, i veoma malim punjenjem jezera.

"Trenutno smo samo na 25 odsto maksimalnog vodostaja. U ovo doba godine, obično bi bilo oko 60 odsto", kaže radnik na brani Havijer Ruja.

Jezero Montbel nastalo je 1985. godine, plavljenjem šumskog prostora, radi omogućavanja stabilnog vodosnabdevanja polja u regionu. Njegovim nestankom, nastala su vikend naselja i pešačke staze, koje su svake godine privlačila hiljade turista.

Istorijska suša u zimskom periodu, prouzrokovala je deficit vode za oko 80 odsto. Smanjen vodostaj svojevrsni je hendikep za jedrenje jezerom, pa su prizoru nasukanih jedrilica ovih dana, čije je takmičenje u jedrenju otkazano, uobičajna slika.

Najzabrinutiji su svakako poljoprivrednici, kojima je voda iz jezera predstavljala garanciju prinosa u poljima. Strahuju da će zbog nedostatka vode, doći do zatvaranja i propadanja velikog broja farmi u tom području.

Zabrinutost je opravdana ako se uzme u obzir da je efekat globalnog zagrevanja sve intenzivniji, kao i da smo pred periodom sve toplijih i sušnijih godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()