Kako je suša uticala na proizvodnju paradajza

Ovog leta suša je pogodila veći deo sveta, znatno više nego u poslednjih 50 godina, što nam ukazuje da se klima menja. Kalifornija je sa 30 odsto udela proizvodnje paradajza u svetu, jedan od glavnih lidera.

11.10.2022. 20:38
  • Podeli:

Međutim, usled loših vremenskih prilika u avgustu proizvodnja se znatno smanjila. 

Nakon istorijskog toplotnog talasa u Kaliforniji prošlog meseca i manjka padavina, lokalni fameri tvrde da je rod paradajza za 15 odsto niži nego inače.

"Ova žetva je stigla verovatno dve nedelje ranije, jer je zbog vrućine paradajz ranije sazreo. On će međutim, ako se odmah ne ubere, ubrzo početi da se kvari", kaže Aron Barćelos, farmer.

Ovaj problem se dešava u većem delu države, gde su nedostatak kiše i snega i ograničene zalihe vode iz reke Kolorado u najjužnijem delu, ugrozili letnje useve poput paradajza i luka. 

Suša u Kaliforniji počela je 2020. godine, pogoršavajući se kada se Centralna dolina ove godine suočila sa najsušnijim januarom i februarom u istoriji.

"Ovo radim više od 30 godina. Mislim da poljoprivreda u Kaliforniji nikada nije bila u većim problemima i izazovima. Voda je naš resurs broj jedan. Centralna dolina je sada u suštini prava pustinja u Kaliforniji. Palo je samo trećina od uobičajenih padavina. Dakle, ne možemo da uzgajamo nijedan od ovih useva koje vidite iza nas bez vode", kaže ovaj farmer.

Slabija proizvodnja utiče i na porast cena hrane, koji je ove godine pomogao da se američka inflacija podigne na najviši nivo u poslednjih 40 godina. 

Uslovi suše u Kaliforniji, pored uragana Iana koji je opustošio useve na Floridi, verovatno će još više povećati troškove hrane.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()