Kako spasiti korale: U Dubaiju su pronašli način kako da obnove koralne grebene

Ako se ne smanji ubrzano globalno zagrevanje, količina korala na grebenima smanjiće se za 70 do 90 odsto u narednih 30 godina

Autor: Srđan Ristić
05.03.2024. 21:41
  • Podeli:

Klimatske promene, klimatske promene i opet te klimatske promene. Sve više govorimo o njihovom lošem uticaju. Verovatno vam je već poznato da su zbog njih ugroženi koralni grebeni u okeanima, za koje se vezuje bogat živi svet. U Dubaiju su pronašli način kako da ih obnove.

Napravili su kopnenu farmu korala, gde pažljivo prate njihov razvoj. Sakupili su ih još u novembru i podelili u četiri rezervoara. Prave sitne komade, pa ih ponovo spajaju metodom za koju tvrde da im pomaže. Tako rastu  i do 50 puta brže. 

„Sa ovim sistemom, kontrolišemo temperaturu i svetlost. Stvaramo okruženje u kom su korali sve jači. Kad ih vratimo u okean oni mogu da prežive“, kaže menadžer firme "Coral Vita" u Dubaiju Ahmed Hamdi. 

Komercijalna kopnena farma korala obećava da će da obnovi grebene kojih ima sve manje, koristeći novi model obnove kroz proces koji se zove potpomognuta evolucija.  

„Sada mi pravimo naše kolačiće od korala. Stavljamo ih jedan pored drugog u deo za isceljenje. Oni počinju brže da se oporavljaju i imaju mogućnost da se međusobno povežu. Za vrlo kratko vreme dostignu zreli nivo. Neke vrste rastu veoma brzo, a druge su malo sporije. Taj period može da bude šest meseci, godinu dana ili dve“, ističe Hamdi. 

Sa sedištem na Bahamima, Floridi, Dubaiju i Saudijskoj Arabiji, kompanija Koral Vita je saopštila da je 2023. obnovila 30.000 korala širom Karipskog mora. Oni ljudima   širom sveta nude priliku da usvoje korale i pomognu u finansiranju njihovog rasta. 

Ako se ne smanji ubrzano globalno zagrevanje, količina korala na grebenima smanjiće se za 70 do 90 odsto u narednih 30 godina, zato su farme korala veoma važne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()