Kako spojiti dobro sa korisnim: Francuzi sedišta u sportskim dvoranama prave od reciklirane plastike

Odlučeno je da na ovogodišnjim Olimpijskim igrama svima bude data jedna dobra lekcija o očuvanju prirode

Autor: Srđan Ristić
27.02.2024. 21:00
  • Podeli:

Le Pave, kompanija osnovana 2018. godine u blizini Pariza, pretvorila je 100 tona reciklirane plastike u sedišta za gledaoce sportskih dešavanja za dve lokacije. Jedna od njih je nova Adidas arena, u kojoj se neće igrati košarka, za šta je prvenstveno namenjena, već badminton i ritmička gimnastika. Drugo mesto je vodeni centar, gde će da se održe takmičenja u vaterpolu, skokovima u vodu i umetničkom plivanju. Napravljeno je čak 11.000 sedišta.

"Imamo nešto više od 50 reciklera sa kojima sarađujemo. Oni sakupljaju otpad i sortiraju ga. Takođe se odvajaju različite vrste plastike. Uspevamo da oporavimo plastiku koja se spaljuje ili zakopava i još od nje da pravimo kvalitetan materijal", priča Bendžamin Sen Mar, direktor kompanije Le Pave.

Pored odvajanja različitih vrsta plastike, u kompaniji za reciklažu prvo rasitnjavaju materijal u deliće i onda od njih prave granule ili mlevenu teksturu. Pomoću termo-kompresije dobijaju se paneli, odnosno prilično guste i tvrde ploče od kojih se na kraju pravi nameštaj. 

"Radi se o prilično snažnom uticaju na životnu sredinu korišćenjem otpada. Radi se o proizvodu koji je stvoren i bačen za prilično kratak period i o pronalaženju rešenja za njega. Plastike nažalost ima svuda oko nas, a mi pokušavamo da je smanjimo", pojašnjava Sen Mar.

Glavna ideja kompanije bila je da pokaže da je moguće da se napravi izdržljiv materijal i pronađe tehnika za ponovno sastavljanje plastike bez korišćenja smole ili drugih komponenti, da bi se na kraju dobio materijal za građevinu i industriju nameštaja - što će upravo  moći da vide i svi gledaoci Olimpijskih igara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()