Kakve su posledice brzog topljenja antarktičkog leda

Nije problem samo to što je zemlja sve toplija, već se menja i gustina svetskog okeana.

Autor: Srđan Ristić
04.04.2023. 21:40
  • Podeli:

Posledice brzog topljenja antarktičkog leda trpećemo i u narednim vekovima. Naučnici upozoravaju da bi duboki okeanski tokovi vode sa Antarktika mogli upola da se smanje do 2050. godine.

Zašto je promena količine leda važna?

Topljenje morskog leda pomaže u ubrzavanju globalnog zagrevanja. Kada se beli morski led, koji odbija skoro svo sunčevo zračenje i vraća ga u svemir, zameni tamnim, nezaleđenim morem, koje apsorbuje veliku kolićinu sunca, dolazi do sve toplije planete, a nakon toga i do sve obilnijih kiša, ali i jakih suša, jer su padavine češće onda kada im nije vreme.

Međutim, nije problem samo to što je zemlja sve toplija, već se menja i gustina svetskog okeana.

Naime, slana voda je gušća od slatke, a topljenjem leda, izvora slatke vode, narušava se odnos u okeanu što dovodi do slabijeg prenosa toplote i hranljivih materija.  

Led na Antarktiku koji se brzo topi dramatično usporava protok vode kroz svetske okeane, što može imati katastrofalan efekat na globalnu klimu, morski lanac ishrane, pa čak i na stabilnost ledenih ploča.

Okeani su poznati kao glavni krivci za smanjenje ugljen dioksida u vazduhu, što proizvodi sve jači efekat staklene bašte i zbog toga je planeta sve toplija. Topljenjem leda ne samo što će se usporiti morske struje, već će se i smanjiti kapacitet apsorbovanja ugljen dioksida u okeanima.

Naučnici kažu da bi nakon više hiljada godina tokom kojih je protok morskih struja sa Antarktika bio relativno stabilan i na severnoj i južnoj hemisferi mogao da opadne za 40 odsto do 2050. godine. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()