Kakvo nas vreme čeka u septembru: Stiže li jesen preko reda ili ostajemo u letu?

Prva polovina septembra biće topla

17.08.2023. 11:22
  • Podeli:
vrijeme_jesen_anadolija-1666674139323.webp Foto: Anadolija

Prema dugoročnim vremenskim izgledima i prognozama, kraj avgusta će doneti kratko osveženje i česte grmljavinske pljuskove, a zatim ćemo u septembar ući uz sunčano i toplo vreme.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže u najnovijoj vremenskoj prognozi da je posle 25. avgusta izgledna promena vremena uz osveženje i česte grmljavinske pljuskove, ali da će snaga te promene pouzdanije moći da se proceni tek oko 21. avgusta.

Toplo i sunčano u prvoj polovini septembra

"Septembar će doneti dosta toplog vremena i za razliku od prošlogodišnjeg, koji je doneo brzi kraj leta, ovaj mesec bi barem u prvoj polovini bio dosta topao, mada se velike vrućine više ne očekuju",  kaže meteorolog Marko Čubrilo.

"Prve dve sedmice septembra ove godine biće svežije nego što je sada, ali će sigurno biti još lepih dana, sunčanih i toplih. Imaćemo smenu kasnog leta sa ne jako visokim temperaturama, ali ne ni jako niskim. Druga polovina septembra donosi pravu jesen", kaže Čubrilo.

Čubrilo procenjuje da će pogotovo posle 18. septembra temperature početi da idu ka jesenjim vrednostima. Najniže noćne temperature će pasti ispod 10 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne ispod 15 stepeni Celzijusa.

Prema njegovoj prognozi, prve dve nedelje septembra možemo očekivati temperature i do 30 stepeni.

Lepih i sunčanih dana u septembru neće biti stalno, već će posle nekoliko toplih i osunčanih osvežiti, a zatim će opet biti malo toplije.

Osveženje u drugoj polovini septembra

Ovakvi izgledi vremenskih prilika se odnose, manje-više, i na zemlje u okruženju, mada postoje regionalne razlike.

Čubrilo kaže da će Jadranska obala imati još više sunca nego mi. Krajem avgusta se očekuje da na primorju bude jedno pogoršanje, a posle toga će prvih 10 do 15 dana septembra biti pogodni za letovanje na Jadranskom moru.

Voda se sporije zagreva od vazduha, a najtopliji deo leta na moru je kraj avgusta i u septembru.

"Septembar pred nama imaće minimalno odstupanje. Biće topliji od proseka za 0,3 do 0,5 stepeni Celzijusa, a to je nešto što nama neće puno značiti. Ipak, uočavam da će u odnosu na prošli septembar biti sunčanija i toplija bar prva polovina meseca",kaže Čubrilo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()