Kakvo nas vreme očekuje u februaru: Meteorolog Sovilj najavio novi ledeni talas

Početkom februara može očekivati blago otopljavanje, a potom stiže novi ledeni talas

24.01.2024. 15:38
  • Podeli:
par, zima, ljubav, horoskop, decembar, pixabay sneg-6579ccd1c3abe.webp Foto: pixabay

U Srbiji će prva polovina februara biti topla dok će od sredine meseca biti hladnije sa padavinama kada možemo očekivati i sneg u nižim predelima, kaže za Kurir meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj.

"Od danas će jutarnji mrazevi oslabiti i možemo da očekujemo postepeni porast dnevnih temperatura. Do kraja januara temperature će biti od šest do 13 stepeni Celzijusovih. Početak februara biće topliji za stepen dva, ali uprkos porastu temperatura i dalje možemo da očekujemo prolazna naoblačenja sa padavinama koja će biti praćena severozapadnim vetrom i smenjivaće se sa sunčanim periodima", navodi Sovilj i dodaje:

"Prvo takvo naoblačenje nas očekuje nas u noći između srede i četvrtka, a drugo između petka i subote. Naoblačenja će biti praćena slabom kišom dok će malo hladnije biti na istoku i jugoistoku, dok će susnežice i kratkotrajnog snega biti u planinskim predelima".

Prema njegovim rečima na viokim planinama poput Kopaonika do kraja januara će tempretaure biti ispod nule uz kratkotrajne padavine u vidu snega.

Screenshot RHMZ

"Visina snega na planinama je od 25 do 30 centimetara, on se neće topiti uprkos porastu temperatura u nižim predelima. Prema sadašnjim prognozama sam početak februara biće topliji od proseka sa odstupanjima u temperaturama od tri do šest stepeni. Generalno druga polovina meseca, dakle od 15. do 29. februara biće hladnija sa čestim padavinama i tada možemo očekivati povremenu pojavu snega i u nižim predelima",  kaže Sovilj.

Meteorolog navodi i da će temperature biti srednje februarske sa maksimalnim temperaturama od sedam do deset stepeni srednje dnevne od dva do pet stepeni, prenosi Kurir.

"Te temperature su za jedan stepen iznad tridesetogodišnjeg klimatološkog proseka. Prognozira se količina padavina iznad višegodišnjeg i opseg količine padavina biče od 40 do 80 mm na mesečnom nivou", zaključuje meteorolog.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()