Katastrofalne prognoze: Do kraja veka alpski glečeri mogli bi da izgube više od 80% svoje mase

Švajcarski glečeri ove godine izgubili 2,5 odsto svoje zapremine, što je iznad proseka u prethodnoj deceniji

Autor: Srđan Ristić
11.10.2024. 20:01
  • Podeli:

Toplo leto u Evropi uticalo je na naglo smanjenje glečera u Švajcarskoj. Ranije ove godine, glaciolozi su proslavili natprosečno visok zimski i prolećni snežni pokrivač na Alpima.

Nadali su da je to znak zaustavljanje velikog smanjenja snega i leda ili čak nadoknađivanje gubitaka. Ipak, sa avgustovskom temperaturom od nekoliko stepeni iznad nule, čak i na visini od 3,5 kilometra, naučnici su izmerili rekordne gubitke leda širom zemlje.

Zaključak je da su švajcarski glečeri ove godine izgubili 2,5 odsto svoje zapremine, što je iznad proseka u prethodnoj deceniji.

„Zabrinjava me da uprkos savršenoj godini koju smo imali za glečere, sa zimom bogatom snegom i prilično prohladnim i kišnim prolećem, to ipak nije bilo dovoljno za glečere zbog njihovog veoma toplog leta. Ako se nastavi trend koji smo videli ove godine, ovo će biti katastrofa za švajcarske glečere“, kaže profesor glaciologije na univerzietu u Cirihu i šef mreže za monitoring glečera Matijas Hus.

Jedan od faktora koji je ubrzao gubitke ove godine bila je prašina iz Sahare. Ona daje ledenim pokrivačima smeđu ili ružičastu nijansu koja sprečava njihovu sposobnost da odbijaju sunčevu svetlost nazad u atmosferu. Zbog toga je površina sve toplija i samim tim se topi veća količina snega i leda.

„Za tri nedelje smo izgubili značajnu količinu leda. Postoji zaista veza koju gradite sa lokacijom, sa ledom, i pomalo boli kada vidite kako stene jednostavno preuzimaju vlast“, smatra Hus.

Više od polovine glečera u Alpima nalazi se u Švajcarskoj, gde temperature rastu za skoro dvostruko više od globalnog proseka zbog klimatskih promena. Ako emisije gasova staklene bašte nastave da rastu, očekuje se da će alpski glečeri izgubiti više od 80% svoje trenutne mase do kraja ovog veka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()