Kina sprema 'ekološku ofanzivu', cilj – postizanje harmonije čoveka i prirode

Zdrav ekosistem je fundamentalan za napredak civilizacije, poručuje kineski predsednik Si Đinping

Autor: Mersad Sijarić
16.12.2022. 21:51
  • Podeli:

Ovo je priča o ambicioznom planu da se vrati harmonija postojanja čoveka i prirode. Ako vam ovo zvuči kao budistička izreka, niste daleko od istine jer plan dolazi iz Kine.

Znate da je ova priča ozbiljna kada Kina, jedan od vodećih svetskih zagađivača i zemlja čija industrija i dalje velikim delom zavisi od uglja, počne da poziva čitav svet da hitno počne zajedno da radi na očuvanju ekosistema planete Zemlje.

"Zdrav ekosistem je fundamentalan za napredak civilizacije. Države moraju da rade zajedno, da promovišu harmoniju u koegzistenciji čoveka i prirode, da grade zajednicu svih oblika života na Zemlji i da kreiraju čist i lep svet za sve nas", istakao je kineski predsednik Si Đinping.

Iako Kina nema baš ekološki čistu istoriju, neupitno je da to jedna od zemalja koja najozbiljnije shvata prelaz sa prljavih izvora energije na one čiste. Pored toga, Kina važi za jednu od država sa najzagađenijim gradskim vazduhom na svetu – ali isto tako, Kina beleži najbrži porast kvaliteta vazduha u proteklih nekoliko godina.

U duhu tog napretka, jednu kinesku inicijativu nagradile su i Ujedinjene nacije. Inicijativa "Šan-Šui" (Shan-Shui), ili u prevodu "planine i reke", za cilj ima revitalizaciju ekosistema u Kini. Planiraju da otvore preko tri miliona radnih mesta, isključivo u ekološkom sektoru poput turizma i vinogradarstva.

Na drugoj strani sveta, potpuno drugačiju politiku vodi, odnosno vodio je, brazilski predsednik Žair Bolsonaro. Brazil je ove godine ponovo podigao nivo deforestacije (seče drveća) u savani Seradu za preko 25 odsto. Tako Brazil, za koga se kaže da predstavlja pluća planete, odnosno prašumu Amazon, sve više gubi svoje zelenilo.

Sa druge strane, Kina – koja važi za jednu od najzagađenijih zemalja sveta, sve više vraća prirodu u svoj život. Kada bi se uskladile politike ove dve zemlje, zajedno sa nekoliko drugih, čist i lep svet za civilizaciju bi postao primetno izglednija mogućnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()