Klimatolog Đurđević za UNU: Stiže nam sneg, ovakvo je bilo i pre poplava 2014.

Svi očekujemo da će na početku proleća biti promenljivo vreme, međutim planeta je ove godine baš surova.

03.04.2023. 20:00
  • Podeli:

Pre sedam dana je bilo 26 stepeni, nakon toga je zahladnelo pa ponovo otoplilio, onda su usledili obilni pljuskovi, a za sutra najavljujemo sneg i temperaturu oko 0 stepeni. Međutim, dešavalo se da sneg padne čak i u maju.

„Rekordno kasni sneg bio je 11. maja 1953. godine, tako da sneg u aprilu nije neuobičajen. U poslednjih 30 godina broj dana sa snegom bio je 0.7 po godini, što znači da recimo u 10 godina bi trebalo da imamo oko 7 dana snega u aprilu“, kaže za UNU klimatolog Vladimir Đurđević.

Najviše snega će biti naravno na planinama, ali kada govorimo o nižim mestima najveće padavine se očekuju u južnim i centralnim delovima Srbije u odnosu na sever, gde možda uopšte ni ne padne.

„Očekuje se akumulacija do 20 centimetara u ovim nižim predelima gde će padati sneg. Na pojedinim lokacijama verovatno i preko 20, a na planinama i preko 50, što je veoma neuobičajeno za april mesec. U Beogradu očekujemo do 20, mada u okvirnim delovima na Avali i više od toga, biće vlažan sneg, jer će temperatura da bude bliska nuli“, kaže Đurđević.

Klimatolog Đurđević naglašava da će ove godine situacija biti slična kao i 2014. kada su bile poplave.

„Kišu i loše vreme nam donose cikloni koji dolaze sa zapada i on pređe preko nas i nastavi dalje prema istoku, produkujući padavine. U ovoj situaciji cikon kao da ne može da prođe i imamo priliv hladnog vazduha  sa severa, a ovaj vazduh donosi relativno topao i vlažan vazduh na visini tako da je to idealna kombinacija da imamo velike snežne padavine. I to što je zanimljivo taj ciklon 2014. se nekoliko dana vrteo iznad Srbije, tako će da bude i ova situacija. Imaćemo 5-6 dana zaredom da se tu nalazi, što nije obično, često budu dan dva i nastave“, smatra klimatolog.

Do kraja nedelje se zadržava hladno vreme, tako da ako opet pripremite zimske jakne, jer na se vraća zima.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()