Klimatske promene nastavljaju da prave lom: I čuvena mađarska bela vina ugrožena

Najtopliji jul u Mađarskoj primorao je neke od vinara da počnu sa berbom grožđa mesec dana ranije nego inače

Autor: Srđan Ristić
12.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Promenjena klima uticaće da ćemo morati da biramo otpornije poljoprivredne vrste. Upravo sa tim problemom se trenutno suočavaju naše komšije. Naime, najtopliji jul u Mađarskoj primorao je neke od vinara da počnu sa berbom grožđa početkom avgusta, što je oko mesec dana ranije nego inače.

Klimatske promene imaju ozbiljan uticaj na poznatu mađarsku vinarsku industriju, jer su uslovi previše topli za proizvodnju belog vina, uključujući i čuveni Tokaji.

"Nema više zime, zima je sada jesen, nema padavina. Rizično je baviti se sada grožđem. Oni koji ne mogu da zalivaju vinograde bolje da ih se odreknu", kazao je poljoprivrednik Laslo Kerek.

Izveštaj Nacionalne meteorološke službe otkrio je da je ovaj jul bio najtopliji u Mađarskoj od početka praćenja temperature 1901. godine. Procene su će klima u Mađarskoj biti nepovoljna za uzgoj grožđa za belo vino u budućnosti.

"Naši modeli pokazuju da će toplotne sume nastaviti da rastu, a klima u Mađarskoj uopšte neće biti idealna za belo vino. Ako ne smanjimo emisije onda ćemo ući u kategoriju „vruće“, što znači preko toplotne sume veće od 3.000 stepeni. To su vinogradi u tropskim predelima, kao što je Brazil, gde uopšte nije idealno za vina", kaže klimatolog Peter Sabo.

Mađarski proizvođači vina, od kojih više od dve trećine proizvodi grožđe za bela vina će možda morati da se prilagode i pređu na proizvodnju crnog vina, sorte koja je pogodnija za topliju klimu. Vinari, međutim, smatraju da će moći da se prilagode i da uz nekoliko promena u narednim decenijama nastave da proizvode tradicionalna bela vina.

"Izgleda da ćemo mi biti novi mediteranski region, a Mediteran će biti nova severnoafrička pustinja. Dakle, ova promena možda neće nužno biti nepoželjna za mađarsko vinarstvo, ali moramo se tome prilagoditi", kaže vlasnik vinarije Peter Varga.

Njegova vinarija, koja godišnje proda 15 miliona flaša, već primenjuje strategije za smanjenje direktnog izlaganja grožđu sunčevoj svetlosti i razmatra sadnju novih vinove loze na padinama okrenutim prema istoku umesto onih koje gledaju na jug.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()