Koliko su pouzdane aplikacije za praćenje vremenske prognoze?

Izvor podataka koje mobilna aplikacija koristi može se videti u odeljku 'O aplikaciji'

22.07.2023. 15:01
  • Podeli:
Telefon_devojka_Foto Unsplash.jpg Foto: Unsplash

Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić otkrio je za FoNet koliko su pouzdane aplikacije koje na telefonima i drugim uređajima koristimo za vremensku prognozu.

Kako je objasnio, sve te aplikacije koriste podatke iz sistema razmene preko sistema koji kontroliše Svetska meteorološka organizacija, prenosi N1.

"Svi ti sistemi koriste iste skupove podataka. To su, takozvane, sinoptičke stanice koje sve zemlje imaju i one šalju u razmenu podatke o temperaturi, vlažnosti, kao i meteorološkim pojavama, kao što su oblačnost, vetar i druge", rekao je Lekić.

Prema njegovim rečima, na osnovu tih podataka različite insitutucije na nacionalnom ili evropskom nivou prave prognozu vremena.

Ti modeli se matematički spajaju sa onim što se osmatra na meteorološkim radarima i tako se najavljuju nepogode i ostali vremenski uslovi, precizirao je Lekić.

Govoreći o pouzdanosti aplikacija, on je istakao da se izvor podataka može videti u odeljku "O aplikaciji".

Moguće su, ipak, greške, u predviđanjima aplikacija, jer daju podatke za određenu površinu i podrazumevaju da će se određena meteorološka pojava dogoditi na nekom delu te površine.

Zato nekada najavljena kiša u Beogradu padne samo u jednom delu grada, dok drugi ostane potpuno suv, zaključio je Lekić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()