Kriosfera u opasnosti: Hoće li čovečanstvo shvatiti da nemamo vremena za gubljenje?

Porast nivoa mora, led i glečeri su među klimatskim indikatorima koje prati Svetska meteorološka organizacija

Autor: Nikolina Fržović
02.06.2023. 21:13
  • Podeli:

Svetska meteorološka organizacija je navela kriosferu koja se brzo menja kao jedan od svojih glavnih prioriteta, napominjući da sve veći uticaj topljenja leda predstavlja pretnju celom životu na Zemlji.

Svetski meteorološki kongres, najviše telo Ujedinjenih nacija za donošenje odluka, usvojio je novu rezoluciju koja poziva na više kriosferskih posmatranja i prognoza, razmenu podataka i relevantna istraživanja i usluge.

Za jačanje aktivnosti biće obezbeđena vanbudžetska sredstva i povećan redovni budžet, saopštila je SMO.

Agencija je topljenje arktičkog permafrosta nazvala i „uspavanim džinom“ gasova, sa efektom staklene bašte, jer on pohranjuje duplo više ugljenika nego što ga ima danas u atmosferi.

Porast nivoa mora, led i glečeri su među klimatskim indikatorima koje prati Svetska meteorološka organizacija, dok šokantne razmere promena povećavaju rizik od prirodnih kaskada koje utiču na sve, posebno na one koji žive na malim ostrvima i gusto naseljenim obalnim područjima.

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji, kriosfera je deo Zemljinog klimatskog sistema koji uključuje čvrste padavine, sneg, morski led, jezerski i rečni led, sante leda, glečere i ledene kape, ledene pokrivače, ledene police, permafrost i sezonski smrznuto tlo.

Hoće li čovečanstvo konačno shvatiti da nemamo vremena za gubljenje?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()