Morska trava kao deo eksperimenta o klimatskim promenama

Kao deo istraživanja, oni ispituju koje seme i metoda uzgoja mogu biti najperspektivnije za obnavljanje podvodnih livada morske trave.

Autor: Srđan Ristić
02.11.2022. 19:59
  • Podeli:

Poznato je da je ugljen dioksid jedan od glavnih gasova staklene bašte, zbog kog se planeta zagreva. Manje je poznato da je morska trava pravi filter za ugljen-dioksid. Hektar morske trave pretvara pet puta više ugljen-dioksida u kiseonik od hektara tropske šume u Amazoniji. Nemački naučnici rade na tome kako da je obnove na Baltiku.

Jedan od načina je da se poveća toplota u području gdu rastu biljkama. Cilj je da saznamo kako globalno zagrevanje utiče na travu, kako bi mogle bolje da se prilagode na klimatske promene u budućnosti. Naučnici trenutno rade eksperimente da vide kako će se morska trava ponašati u budućim klimatskim scenarijima.

"Zato ih zagrevamo. Imamo biljke koje su u uobičajenim uslovima. A onda imamo i biljke koje su na višoj temperaturi za jedan do tri stepena, pa sve do 5,5. Sve to da  bismo zaista videli kako će se ponašati pod dugotrajnim stresom od zagrevanja u budućnosti", Angela Stevenson, naučnica za okeanska istraživanja.

Kao deo istraživanja, oni ispituju koje seme i metoda uzgoja mogu biti najperspektivnije za obnavljanje podvodnih livada morske trave. U kliskom fjordu su zasadili probno polje, koristeći seme sa prirodne livade u blizini.

"Morske trave, šume, tresetišta  vekovima su hvatali CO2 i skladištili ga. Dakle,  treba razmišljati o očuvanju ovih sistema, kako bi se osiguralo da se ugljendioksid ne emituje ponovo", kaže Stevenson.

Evropa je izgubila trećinu površine morske trave u poslednjih 50 godina. Između ostalih razloga, uključujući loš kvalitet vode, bolesti i upotrebu đubriva, važan faktor je globalno zagrevanje.

Nemačka ima za cilj da smanji svoje emisije gasova staklene bašte za više od 50 odsto do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. Takođe, planiraju da do 2045. država bude karbonski neutralna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()