Nacionalni centar za uragane SAD: Milton ojačao u uragan kategorije četirim, počela evakuacija stanovništva

Vetrovi dosežu brzinu do 240 kilometara na čas

07.10.2024. 17:05
  • Podeli:
uragan milton NOAA via AP tanjug-6703f8011db63.webp Foto: NOAA via AP Tanjug

Uragan Milton je ojačao u uragan kategorije četiri po Safir-Simpsonovoj skali uragana vetra, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

U saopštenju NHC-a je istaknuto da se Milton nalazi oko 240 kilometara zapadno od meksičkog grada Progreso, a vetrovi dostižu do 240 kilometara na čas, prenosi Rojters.

Ranije danas, guverner Floride Ron Desantis saopštio je da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden naredio je da se angažuje još 500 vojnika na sanaciji posledica koje je izazvao uragan Helena, povećavajući broj pripadnika vojnog osoblja na 1.500.

Bajdenova administracija odobrila je 137 miliona dolara federalne pomoći i obećala dodatnu pomoć, pošto se predviđa da će šteta od uragana Helena dostići milijarde dolara.

 Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()