Navikli smo na dronove iznad zemlje, a da li znate za podvodni? Pogledajte šta može Hidrus

Koristi veštačku inteligenciju naravno

Autor: Srđan Ristić
16.04.2024. 19:39
  • Podeli:

Danas govorimo o inovativnom ispitivanju okeana, tačnije korala u Australiji. Dronovi iznad zemlje su postali uobičajena pojava za naučnike, a sada je predstavljen podvodni dron koji koristi veštačku inteligenciju za istraživanje Velikog koralnog grebena čiji delovi umiru.

Dron, nazvan Hidrus, omogućava Australijskom institutu za nauku o moru da sprovodi preciznija i redovnija istraživanja uticaja klimatskih promena na greben.

"Ronilački timovi mogu da vide i odu do određenih dubina, koje nisu dovoljne, pa smo zato morali da proširimo naše metode istraživanja. Koristimo robotiku da bismo otišli dublje, ali i da bi ispitali oblastima koje su opasne, u kojima ima krokodila, ajkula i meduza", kaže Melani Olsen iz Australijskog instituta za nauku o moru.

Radeći potpuno autonomno, bez pristupa internetu ili GPS-u, Hidrus ima domet od 9 km na dubinama od čak 3000 metara do 3 sata i može da snima 4k video dok ga analizira u isto vreme. Ima akustični modem, sonar okrenut napred i navigaciju sa veštačkom inteligencijom.

"Da bi robot zaista bio autonoman za rad pod vodom, morate da počnete sa veoma naprednom navigacijom. Jedna od vrlina drona je što on može da se pozicionira i snima uvek istu tačku, dok kod čoveka postoji ljudska greška", kaže menadžer za podvodne proizvode kompanije 'Advanced Navigation' Piter Bejker.

Protežući se oko 2.300 km duž severoistočne obale Australije, Veliki  greben doživeo je šest izbeljivanja korala od 1998. Ona pokreću toplije okeanske vode, koje uzrokuju da korali proteraju šarene alge koje žive u njihovim tkivima i postanu bele. Izbeljeni koral može da se oporavi, ako se voda ohladi, ali ako temperatura okeana ostane visoka duže vreme, on umire. Naučnici kažu da bi svet mogao da izgubi do 90 odsto svojih korala do sredine veka. Podvodni dron Hidrus koristi tehnologiju za pravljenje 3D mapa grebena koje mogu da se koriste za praćenje i najmanjih promena na grebenu, bilo da je to rast ili degradacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()