Ne izlazite napolje, smanjite fizičke aktivnosti: Zagađenje u Beogradu 10 puta veće od prihvatljivog

"Mi ne govorimo o tome šta te čestice nose, a one često nose teške metale, i druge zagađujuće materije koje vrlo loše utiču na ljudsko zdravlje", rekao je Dejan Lekić za UNU

Autor: Stefan Dević
20.12.2023. 21:31
  • Podeli:

Sarajevo je u podne bilo najzagađeniji grad na svetu. Visoko na listi zagađenja ponovo je bio Beograd, a prema podacima sajta Beoeko najveće zagađenje bilo je u Zemunu, Borči, Ovči, Lazarevcu, Leštanama.

Stručnjaci preporučuju da građani ne provode mnogo vremena na otvorenom. Vazduh u Beogradu je ponovo zagađen, a razlog je previsoka koncentracija PM 2,5 čestica.

"Mi zapravo, ovim što merimo i ovim što se saopštava kroz medije i različite apliakacije, mi samo konstatujemo da je povišena, u ovom slučaju dramatično, koncentracija tih čestica, mi ne govorimo o tome šta te čestice nose, a one često nose teške metale, i druge zagađujuće materije koje vrlo loše utiču na ljudsko zdravlje", kaže Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke organizacije.

Zagađenje u nekim delovima Beograda u poslednja 24 sata bilo je deset puta veće od prihvatljivih vrednosti Svetske zdravstvene organizacije. Te čestice su veličine bakterije zbog čega bez prepreke ulaze u krvotok kada ih udahnemo.

"Kada su ovako visoke koncentracije, trebalo bi smanjiti fizičke aktivnosti napolju. Posebno deca i posebno ljudi koji već imaju zdravstvene probleme i hronične bolesti, kardiovaskularne, plućne bolesti. Oni bi trebalo da minimizuju svoju aktivnost napolju u ovakvim uslovima", objašnjava Lekić za UNU.

Zagađenje najviše dolazi do izražaja zimi, i zato se građanima pre izlaska iz kuće savetuje da prvo provere kvalitet vazduha na nekoj od aplikacija ili državnom servisu Beoeko.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()