Neuobičajene temperature za zimski period: Kako vremenski uslovi utiču na useve i zasade?

Nestabilni vremenski uslovi izmenili su agronomski kalendar

06.02.2024. 14:21
  • Podeli:
zemljište poljoprivreda pixabay-656c7508dd14b.webp Foto: Pixabay

Ovih dana svedoci smo neuobičajenih temperatura za zimski period, pa se postavlja pitanje kako vremenske promene utiču na useve i zasade voća?

Posle tople jeseni ni blaga zima ne pogoduje usevima u čačanskom kraju. Nestabilni vremenski uslovi izmenili su agronomski kalendar.

''Tako da se rokovi skoro svih i poljoprivrednih operacija i setve, žetve, tretiranja poljoprivrednih kultura raznim preparatima menjaju u skladu sa promenama klime koje evidentno imamo poslednje vreme'' navodi za RTS Milan Damljanović, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavna i stručne službe Čačak.

Struka preporučuje prilagođavanje vremenskim uslovima, povećanje plasteničke proizvodnje, podizanje sistema za zalivanje. Neminovno, promena ima i u gajenim kulturama.

''Sada imamo dosta i novih hibrida i novih sorti Tako da možemo da sortiment prilagodimo a takođe i sa vremenom setve vremenom žetve možemo da predupredimo neke stvari'', dodaje Damljanović.

I voćari u čačanskom kraju strahuju za ovogodišnji rod. Ni voćarskoj proizvodnji ne pogoduju više prosečne temperature koje se beleže u protekloj deceniji.

''Što je rezultiralo i skraćenju onog mirovanja voćaka neophodnog u svakom slučaju za sve vrste tako da su brojne voćne vrste već poranile, da kažem u svom intenzivnom vegetacijskom periodu'', ističe Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku.

Sve češće se u kraju prepoznatljivom po šjivama, jabukama i kajsijama gaji i poneko mediteransko voće, ali ne u zasadima za komercijalnu proizvodnji, već pojedinačno iz hobija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()