Nije otpad, nego resurs: Kako se reciklažom papira i kartona čuva planeta?

Gabonski umetnik koristi tehniku plisiranja nalik origamiju za kreiranje svojih dela

Autor: Srđan Ristić
17.02.2024. 20:14
  • Podeli:

Reciklažom jedne tone starog papira sačuva se 17 stabala. Reciklažom iste količine kancelarijskog papira sačuvaju se 24 stabla, uštedi se 4.200 kilovata električne energije i 32.000 litara vode. Iako se Srbija od 2009, kada je usvojen Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, bolje ophodi prema ovom materijalu, nije loše da čujemo nove načine kako u svetu koriste papir.

U ovom slučaju od njega se stvara umetnost. Gabonski vajar Edi Hendrik Majombo uzima komad kartona i u svom studiju pedantno ga savija u mali, jednostrani trougao. Zatim uzima drugi i ponovo počinje proces.

"Evo ga. To je komad napravljen u potpunosti od kartona. Da bi se postigao ovaj rezultat, bilo je potrebno savijanje i gužvanje nešto više od 2.800 komada papira poput ovog. Potrebno je devet preklopa na jednom parčetu", kaže umetnik Edi Hendrik Majombo.

Gabonski umetnik i dizajner želi da inspiriše ljude da preispitaju koncept otpada. Radi prvenstveno sa starim papirom i kartonom, koje je pronašao na otpadu. Koristi tehniku plisiranja nalik origamiju za kreiranje svojih dela, koje je izlagao u Senegalu, Burkini Faso i Rusiji.

"Termin otpad se često pogrešno koristi. To su resursi čiju važnost većina ljudi ne shvata. Papir i plastika treba iznova i iznova da se upotrebljavaju. Za mene je to znak zaštite životne sredine", zaključio je Majombo.

Tehniku plisiranja koju je naučio dok je još bio dečak, prilagodio je za stvaranje skulptura i predmeta poput lampi i vaza. Među brojnim radovima, neki su mestu pronašli i u kabinetu premijera Gabona, kao i u Francuskom institutu.

"Zaista je veoma impresivno. Uključuje azijske metode savijanja. Tu je i nešto veoma savremeno, pitanje reciklaže papira, koja je veoma važno", rekao je Edviž Sozon Bui, zamenica direktora Francuskog instituta.

Majombo veruje da umetnost i dizajn moraju da budu dostupni svima i da ne bi trebalo da budu rezervisani samo za bogate. Sanja da učestvuje
na izložbama u inostranstvu i namerava da svojim radom angažuje gabonsku i afričku publiku. Nada se otvaranju bolje opremljenog studija u kojem će moći da radi sa mladima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()