Nije samo Švajcarska u problemu: Skijališta u Italiji posebno pogođena

Zima miruje širom južne Evrope

Autor: Srđan Ristić
06.02.2024. 21:58
  • Podeli:

Ne samo da su naše planine gole, bez snega, već je tako i na popularnim skijalištima u centralnoj Italiji. Zima miruje širom južne Evrope. Preduzeća i stanovnici krive klimatske promene za prolećne temperature koje su čitave planine ostavile bez snega.

Ski liftovi su isključeni, a snežni topovi su napušteni na travi planine Terminilo, koja se na Apeninima uzdiže na 2.217 metara i inače je omiljena destinacija skijaša iz glavnog grada Italije.

Ove godine su skoro sve prodavnice i barovi zatvoreni, a niko ne dolazi da iznajmi opremu ili kupi topli napitak na putu do staza.

"Za skijaški objekat nedostaje ključni detalj - sneg. Ova godina deluje da će biti veoma loša, za razliku od prošle sezone koja je bila dobra. Ne možemo ni da pravimo sneg, jer je za veštački sneg, pretvaranje vode u sneg, neophopdno da temperatura bude makar blizu nule. Prošle nedelje smo imali 12 stepeni", kaže predsednik kompanije koja upravlja ski-liftovima Vinćenco Regnini.

Rastuće temperature ugrožavaju industriju skijanja širom sveta, ali je Italija, sa svojim brojnim odmaralištima na relativno malim visinama na Apeninima, posebno teško pogođena.

Oko 90% italijanskih staza oslanja se na veštački sneg, u poređenju sa 70% u Austriji, 50% u Švajcarskoj i 39 u Francuskoj.

"Letnja temperatura, nema snega. Izgleda kao da je jun. Ne možete ni da pravite veštački sneg jer temperatura to ne dozvoljava. Ako ništa, makar možemo da se sunčamo", kaže jedan od meštana, dok drugi dodaje:

"Nikada nismo imali ovakvu sezonu, teška je. Otvaramo radnju ujutru i zatvaramo uveče i dokle tako, ne znamo. Nadamo se dobrom, iako su prihodi veoma mali."

Meštani planisnkog masiva Terminila, koji nudi više od devet kilometara staza za skijanje i koji se nalazi na manje od 100 kilometara od Rima, strahuju da će skijanje i posao koji on donosi postati uspomena na prošlost.

Italija će 2026. da iskoristi Zimske olimpijske igre da prikaže svoje predele za zimske sportove, ali sa sve manjim snegom taj izazov biće još veći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()