Očuvanje živog sveta okeana: Zaštita korala zamrzavanjem

Naučnici koji rade na očuvanju Velikog koralnog grebena u Australiji uspešno su isprobali novu metodu.

Autor: Srđan Ristić
21.12.2022. 20:57
  • Podeli:

Dok je kod nas zimski period u nekim toplijim krajevima glavna tema je očuvanje korala. Deo mora koji je najbogatiji živim svetom, a koji je međutim veoma ugrožen promenama u klimi.

Postavlja se pitanje da li bi zamrzavanje larvi korala moglo da pomogne da se grebeni ugroženi novim klimatskim uslovima ponovo razviju?

Naučnici koji rade na očuvanju Velikog koralnog grebena u Australiji uspešno su isprobali novu metodu.

„Ako možemo da sačuvamo biodiverzitet korala i njihovu genetsku raznolikost, onda ćemo imati alat za budućnost, kojim ćemo zaista pomoći u obnavljanju korala. Ova tehnologija zamrzavanja polnih ćelija je prava promena nabolje. Ona omogućava da zamrznete i odmrznete polne ćelije korala veoma brzo“, objašnjava naučnica Meri Hagedorn.

Ovakav koral se može skladištiti i kasnije ponovo uvesti u prirodu, ali proces zahteva specifičnu opremu uključujući i lasere.

Raniji pokušaji bili su fokusirani na polne ćelije korala tokom ograničenog perioda mrešćenja. Ali sa novom tehnologijom, Džonatan Dejli kaže da će naučnici sada moći da sakupljaju i čuvaju larve korala tokom cele godine.

„Ova nova tehnologija omogućiće nam da to uradimo u većim razmerama koje mogu pomoći da podržimo neke vodene kulture, ali i da obnovimo vrste koje su obolele“, objašnjava biolog za zaštitu prirode Džonatan Dejli.

Naučnici se bore da zaštite koralne grebene širom sveta, dok rastuće temperature okeana destabilizuju osetljive ekosisteme.

Samo Veliki koralni greben u Australiji je pretrpeo četiri događaja izbeljivanja u poslednjih sedam godina. Ovaj put biolozi su došli do jeftinog rešenja za ovaj ozbiljan problem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()