Ogromna zagađenost u Indiji: U Nju Delhiju kvalitet vazduha označen kao 'opasan'

U Indiji nije problem samo vazduh, već i voda

Autor: Srđan Ristić
19.10.2024. 20:41
  • Podeli:

Zbog nižih temperatura počela je grejna sezona, a nju decenijama dovodimo u vezu sa lošijim kvalitetom vazduha. Sinonim za zagađenje kada počne hladniji period godine je Nju Delhi, gde nažalost nema poboljšanja po pitanju aerozagađenja.

Zagušljiva izmaglica obavila je glavni grad Indije. Švajcarska organizacija za praćenje kvaliteta vazduha IQAir zabeležila je indeks kvaliteta vazduha u tom regionu u vrednosti od '369', što spada u kategoriju „opasno“. Poređenja radi u Beogradu je danas zbog košave bilo 28, ali tokom zime indeks može da dostigne i 250. Najveći uticaj stanovnici vide kroz respiratorne probleme i iritaciju očiju.

"Zagađenje se povećava iz dana u dan kako se približava zima. Posle će da se približava i Divali, hinduistički festival svetlosti, što će dodatno dovesti do porasta nivoa zagađenja. Vlada mora da uradi nešto po tom pitanju", kaže jedan od stanovnika

"Nivoi zagađenja rastu i ovo je samo početak sezone. Moji prijatelji i ja smo došli posle mnogo vremena da vozimo bicikle do kapije Indije i mogli smo da osetimo peckanje u očima. Osim toga otežano smo disali kada smo bicikle vozili većom brzinom", dodaje drugi.

Opasan kvalitet vazduha u Nju Delhiju dodatno je pogoršan spaljivanjem žetvenih ostataka na farmama u susednim državama, uključujući Pendžab, Harijanu i Utar Pradeš. IQAir je prošle godine proglasio Nju Delhi za najzagađeniji glavni grad na svetu.

U Indiji nije problem samo vazduh, već i voda. Reka Jamuna prekrivena je gustom, toksičnom penom, što je mnoge zabrinulo jer je pogoršana kriza sa čistom vodom u zemlji. Pena ugrožava zdravlje miliona ljudi koji žive duž obala reka.

Po životnu sredinu u Nju Delhiju značajnu pretnju predstavlja i dnevna kanalizacija od 3,6 milijardi litara, jer manje od polovine ima efikasan tretman prečišćavanja. Kao rezultat toga, preostali neobrađeni otpad se svakodnevno odlaže u reku Jamuna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()