Oluje donele velike probleme poljoprivrednica: Rod pšenice u velikoj opasnosti

Zbog ektremnijih kiša, poljoprovrednici se bore kako da izvuku žetvu širom Evrope

Autor: Srđan Ristić
07.08.2023. 22:00
  • Podeli:

Nedelje jakih kiša i grmljavina ometaju žetvu nemačkih poljoprivrednika. Tomas Doring u zapadnoj Nemačkoj plaši se "skoro potpunog gubitka" na nekim njivama, jer je žetva žitarica u njegovom regionu stala pre skoro mesec dana.

"Kao što vidimo ovde, žetva se trenutno uopšte ne dešava. Počeli smo pre oko četiri nedelje sa ječmom i prvom pšenicom. To je dobro funkcionisalo, imali smo dobre prinose, mogli smo da vršimo. Još je bilo suvo, a onda smo morali da prekinemo žetvu jer je padala kiša bez prekida. Ako pogledamo ovde, biljke padaju, idu u zemlju, delimično se ponovo ukorenjuju i ne znamo da li ćemo uspeti da požnjemo sve delove njive", pojašnjava Doring.

Pšenica je zbog dužeg vlažnog perioda polegla, a zrna koja su još na klipu već počinju ponovo da rastu. Klipovi postaju zeleni i u osnovi se ne mogu mlatiti ili koristiti.

"Prve jake grmljavine imali smo krajem juna, sa jakom kišom i veoma, veoma jakim vetrom. Pšenica je potpuno pala, a pojedini predeli ne mogu uopšte da se sakupe. To znači da ćemo u nekim oblastima imati skoro potpuni gubitak", žali se ovaj poljoprivrednik.

Deo žitarica počelo je da klija na klasovima, što ga čini neprikladnim za upotrebu u stočnoj hrani ili za proizvodnju brašna. Dok bi neke od postrojenja mogle i dalje biti upotrebljive kao gorivo. Sve u svemu, Doring očekuje gubitke u žetvi od minimum 15 procenata.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()