Opadanje populacije arktičkih lisica: Naučnici imaju rešenje - ovo je glavni uslov

Njihov broj opada zbog klimatskih promena, naravno

Autor: Srđan Ristić
01.03.2024. 20:00
  • Podeli:

Vodimo vas u Skandivaniju, gde su akrtičke lisice ugrožene zbog novih vremenskih uslova. Sa jedne strane lisice imaju sve manje hrane, a sa druge naučnici pokušavaju da im pomognu da imaju redovan obrok. 

Naučnici u Norveškoj ovog meseca pustili su pet lisica iz programa uzgoja u zatočeništvu, kojim žele da obnove populacije arktičkih lisica. Rast i opadanje ove populacije čvrsto su povezani sa njihovom osnovnom ishranom, a to su leminzi i mali glodari, koji su takođe ugroženi. Njihov broj opada jer klimatske promene donose više kiše i manje snega širom Skandinavije. Zaleđena kiša na vrhu snega otežava leminzima da kopaju jame koje su im potrebne da bi se zagrejali. I zbog toga često uginu, što utiče na smanjenje hrane za lisice.

Naučnici imaju rešenje.

"Imamo više od 30 stanica za hranjenje, ali i ograđene baze gde ih uzgajamo u zatočeništvu dok ne dobiju potomstvo. Mladunci ostaju ovde dok ne budu dovoljno jaki da opstanu sami u divljini, kaže biološkinja Kristin Ulvund.

Kao deo državnog programa za obnovu arktičkih lisica, Norveška hrani ove životinje skoro 20 godina, uz godišnji trošak od 275.000 evra. Program je pomogao da se populacija lisica u Norveškoj, Finskoj i Švedskoj poveća sa samo 40 na oko 550 jedinki. 

"U planinskim oblastima gde smo pustili lisice, imamo stanice za hranjenje koje su jedinstvene. Sastoje se od buradi, u koje mogu da uđu lisice i u kojima im stavljamo granule", dodaje Ulvund.

Lisice su pre 100 godina skoro izumrle širom Skandinavije zbog lovaca na zimsko belo krzno, pre nego što su dobili zabranu. Za sadašnju populaciju, naučnici su rekli da bi moglo da prođe još 25 godina dok se ne postigne cilj programa od 2.000 arktičkih lisica. Glavni uslov je da im stomaci budu puni. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()