Opstanak ružičastog jezera doveden u pitanje

Sve se promenilo od septembra prošle godine

Autor: Nikolina Fržović
24.01.2023. 20:12
  • Podeli:

Ružičasta boja jezera u zapadnom Senegalu nekada je privlačila veliki broj turista. Danas, kroz novi široki kanal izlazi smeđe-zelena voda u jezero, na čijoj obali se može videti veliki broj uginule ribe.

Nakon što su velike poplave zagadile jezero i njegovu autentičnu ružičastu boju zamenila zelenom, u opasnosti je opstanak svih onih koji od njega zavise.

Jezero mnogo liči na Mrtvo more, zbog velike količine soli, koja se u njemu nalazi.

Farmeri koji sakupljaju so boje se da bi ovo mogla biti njihova poslednja "žetva".

Sve se promenilo od septembra prošle godine, kada su obilne kiše pogodile obližnji grad Dakar i poplavne vode odnele prema jezeru, odnoseći tako gomile soli i potapajući turističke kampove na obali.

Usled poplava uništeno je čak 7.000 tona soli u vrednosti 1,7 miliona dolara, pa sa razlogom strahuju da bi izmenjeni sistem jezera mogao da ugrozi dalju eksploataciju.

Samo 3000 ljudi, prema podacima, živelo je od bogatstva ovog jezera, dok vlasnici turističkih agencija strahuju da bi autentična pink boja i ekosistem jezera, mogli biti trajno narušeni.

Iako se nalazi na popisu UNESCO-ve svetske baštine njegov opstanak mogao bi biti doveden u pitanje ako čovek, kao najveći krivac ne bude reagovao na vreme da zaustavi sve promene koje prete ovom izuzetnom turističkom mestu u  Senegalu. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()