Ovakav radar svet još nije video: Sateliti će pomagati u praćenju i sprečavanju prirodnih katastrofa

Sateliti za posmatranje zemljišta pomoći će da se završi topografsko osmatranje planete

Autor: Srđan Ristić
30.12.2023. 20:01
  • Podeli:

Najnapredniji svetski radar sa sintetičkim otvorom blende počeo je sa zvaničnim radom. Njegov sistem obezbeđuje celodnevno posmatranje Zemlje u svim vremenskim uslovima i pomaže u praćenju i sprečavanju prirodnih katastrofa.

Satelitski par, koji je razvila Šangajska akademija za tehnologiju svemirskih letova, deo je srednjoročnog i dugoročnog plana razvoja civilne svemirske infrastrukture.

"Njegova najistaknutija karakteristika je sposobnost praćenja deformacije tla kroz letenje sa dva satelita. To je prvi svetski satelit sposoban za trodimenzionalno mapiranje, koji je opremljen radarom sa sintetičkim otvorom", kaže Li Ruikiang, istraživač sa Šangajske akademije za tehnologiju svemirskih letova.

On i danju i noću prodire kroz oblake, vegetaciju sneg i mraz, sve do tla. Svi veliki nacionalni građevinski projekti, kao što je recimo brana, dovode do određene deformacije tla, koju je bitno da snimimo.

"Može da se primeni i u praćenju geoloških katastrofa, pa čak i urušavanja glečera. Opseg primene ovog satelita veoma je širok i čak se širi", rekao je Tang Mingkin, glavni inženjer.

Sateliti za posmatranje zemljišta pomoći će da se završi topografsko osmatranje planete uključujući merenje deformacija i prikupljanje podataka nadmorske visine, koji se mogu koristiti u premeravanju zemljišta, prevenciji i smanjenju katastrofi.

"Testiranje u orbiti i primena ovog satelita značajno će poboljšati kapacitet naše zemlje za prevenciju i smanjenje katastrofa. Ovo je nova era", istakao je Meng Lingjie, zamenik glavnog inženjera Nacionalnog centra podataka za posmatranje Zemlje u okviru Kineske nacionalne svemirske administracije.

Podaci su važni i zbog podataka bitnih za geografiju i šumske biomasi. Meteorologija će takođe moći da iskoristi velike dobijene informacije u razvoju svojih modela i samim tim će prognoza biti bolja.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()