Pijavice na Jadranu i tornado u Francuskoj: Kako nastaje ovakvo nevreme u Evropi?

Možda će vas iznenaditi da saznate da, iako SAD ima ubedljivo najviše tornada tokom godine, ustvari Velika Britanija ima najveći broj tornada u svetu po kvadratnom kilometru.

Autor: Mersad Sijarić
27.10.2022. 20:21
  • Podeli:

Tornado koji je prošao kroz jedno mestašce u Francuskoj, formirao se tokom oluje koja je trajala ukupno desetak minuta. Sam tornado formirao se u samo nekoliko minuta, što je itekako zateklo meštane.

Dve trećine svih kuća u selu je oštećeno, zbog čega je 150 ljudi premešteno u privremeni smeštaj a jedna osoba zadobila je lakše potrebe.

„Desilo se to da su se u nekoliko sekundi pojavili snažan vetar i jako, jako mračni oblaci i uistinu, kada niste naviknuti na ovako nešto, jako je impresivno", ispričao je jedan od meštana.

Amaterski snimci pokazuju i jačinu vetra, a na jednom od njih može se videti kako vjetar odnosi saobraćajni znak na kružnom toku. Tornado je zabeležen i samo tridesetak kilometara odatle, sa manjom načinjenom štetom, a nije poznato da li je u pitanju isti tornado – iako je verovatno da jeste.

Možda će vas iznenaditi da saznate da, iako SAD ima ubedljivo najviše tornada tokom godine, ustvari Velika Britanija ima najveći broj tornada u svetu po kvadratnom kilometru. Snimci u našem prilogu pokazuju trenutke kada se formirao jedan manji tornado blizu Sautemptona.

Norveška je par dana pee takođe zabeležila materijalnu štetu u dva različita grada. A ima ih i južno. Pijavice, odnosno tornado nad vodom, zabeležene su širom Turske, a u Italiji su učestala pojava. Iz obližnjeg Kipra dolazi i snimak jedne takve pijavice koja ipak nije načinila štetu. Svi snimci su iz proteklih desetak dana.

Pijavice su česte i na Jadranskom moru.

Za nastanak tornada potrebni su nestabilni uslovi, kada postoji smicanje vetra – odnosno kada vetuvekar duva u suprotnim smerovima na maloj površini. Međutim, tačan i definitivan razlog i način njihovog nastavka još uvek je mala misterija u nauci. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()