Polja jarke crvene boje prete da nestanu: Klimatske promene stigle i do čilija

Pakistan godišnje proizvede skoro 150 000 tona čilija. Poljoprivreda je okosnica pakistanske ekonomije, ali je klimatske promene čine ranjivom

Autor: Ivana Rešetar
14.11.2022. 20:54
  • Podeli:

Poplave su izazvale pustoš i uništile useve širom Pakistana, a malo ko zna je da je ta zemlja na četvrtom mestu u svetu po proizvodnji čilija.

U pakistanskoj prestonici čilija, umesto jarke crvene boje, kroz polje se uglavnom mogu videti uništeni usevi. Poplave su ostavile uzgajivače čilija da se bore sa posledicama. 

"Moji usevi su teško stradali od vrućine, onda su počele kiše, i vreme se potpuno promenilo. Sada, zbog obilnih kiša, pretrpeli smo velike gubitke, a to se desilo i sa čilijem. Sve je istrulilo," kaže farmer Leman Raj. 

Pakistan godišnje proizvede skoro 150 000 tona čilija. Poljoprivreda je okosnica pakistanske ekonomije, a klimatske promene je čine ranjivom. 

Direktor centra za istraživanje kaže da su sušne sezone i toplotni talasi u poslednje tri godine znatno oštetili useve. Zbog toga su farmeri morali da se suoče sa teškim odlukama.

"Izgradili smo nasipe oko polja pamuka i instalirali pumpe, a iskopali rovove u usevima čilija da akumuliramo vodu i ispumpamo je u polja pamuka, pošto su posađeni jedan pored drugog", kaže farmer Fezal Gil.

Bolje išta nego ništa. Upravo ova poslovica najbolje opisuje stanje na usevima. Da bi mogao da sačuva samo 30 odsto roda čilija, Gil je morao da uništi polje pamuka. 

Proizvodnja čilija smanjila se oko pet puta, a zabrinjava činjenica da bi ga svake godine, moglo biti sve manje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()