Pripremite se za +40: Vreli Neron stiže u Srbiju i donosi tropske noći i dane, ali uskoro stiže osveženje

Pred nama je tropski vikend

23.08.2023. 18:42
  • Podeli:
thermometer-4767444_1920 termometar, vrućina, leto, vreme Pixabay-63a07e158e971.webp Foto: Pixabay

Velike vrućine su stigle, temperature prelaze svoje maksimume, a novi četvrti po redu toplotni talas "gazi" Srbijom. Tropske noći, koje su najavljenjue, otežaće prisustvo prisustvo najtoplijeg dela vrelog afričkog anticiklona.

Meteorolog Ivan Ristić u najnovijoj vremenskoj prognozi napominje da se vrućine produžavaju i upozorava na još vrelije dane za vikend i u ponedeljak, prenosi Blic.

"Centar “Nerona”, odnosno najtopliji deo vrelog afričkog anticiklona, koji se trenutno nalazi zapadno od Alpa, zbog prodora svežeg atlanskog vazduha u zapadnu Evropu, premestiće se za predstojeći vikend na Balkan i našu zemlju. Temperature na 1500m nadmorske visine, meteorolozima i ljubiteljima meteorologije poznatijim kao T850mb, iznad Srbije dostići će vrednosti od 22 do 24 stepeni Celzijusa, i na tu temperaturu pri sunčanom vremenu treba dodati 15 stepeni Celzijusa čime dobijamo predviđeni maksimum od 37 do 39 stepeni Celzijusa", kaže Ivan Ristić.

Prema njegovim proračunima za vikend i u ponedeljak u Srbiji će biti pretežno sunčano, vrelo i sparno. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Ristić je prethodno najavio da se oblaci, kiša i zahlađenje očekuju u ponedeljak 28. avgusta i to će ujedno biti kraj ovog toplotnog talasa.

"Usled prodora hladnije vazdušne doći će do osetnog pada temperature i destabilizacije atmosfere, pljuskova kiše, grmljavine, lokalno i nepogoda praćenih olujnim vetrom i gradom", kaže meteorolog Ristić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()