Proizvodnja hrane u svemiru: Sistem kapsula može da pobedi klimatske promene i omogući uzgoj useva

Biopod je supernapredni staklenik koji će da sakuplja ugljen-dioskid iz atmosfere, reciklira vodu i u potpunosti optimizuje uslove

Autor: Srđan Ristić
16.12.2023. 20:21
  • Podeli:

Ili je mnogo toplo ill je mnogo suvo ili vlažno, teško je naći idealne uslove za uzgoj hrane. Ipak, i to je moguće. Biotehnološka kompanija sa sedištem u Parizu i Los Anđelesu dizajnirala je sistem kapsula sa kontrolisanim uslovima koji bi jednog dana mogao da omogući uzgoj useva čak i u svemiru.

Kompanija Interstellar Lab predlaže hrabar odgovor na klimatske promene - kapsulu Biopod u obliku svemirskog broda koja može efikasno da uzgaja biljke i na kraju da se čak postavi i na Mars. Kapsula veličine manjeg stana, visine oko 5 metara sa površinom od 55 kvadrata, ima jedinstven elipsoidni ioblik koji omogućava lako postavljanje. 

To joj obezbeđuje i bolji protok vazduha, grejanje i hlađenje. Ne zahteva temelj ili pristup vodi. Inspirisan je svemirskim tehnologijama zahtevaju potpuno zatvoren proizvodni sistem, zaštićen od vremenskih uslova i godišnjih doba.

"Biopod je supernapredni staklenik koji će da sakuplja ugljen-dioskid iz atmosfere, reciklira vodu i u potpunosti optimizuje uslove. Ne samo da ćemo da ubrzamo rast biljaka, već ćemo i da pokrenemo proizvodnju specifičnih molekula unutar biljke. U poređenju sa tradicionalnom poljoprivredom recikliraćemo 99% vode i ponovo ćemo da je koristimo" kaže Barbara Belvisi, osnivač kompanije "Interstellar Labs".

Kombinacija tehnologija obezbeđuje idealnu temperaturu i vlažnost, hranljive materije, navodnjavanje i količinu svetlosti tačno koliko je potrebno biljkama. Ima i softver za upravljanje i praćenje funkcionisanja kapsule zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

"Sa Nasom radimo na projektu da dizajniramo kocke koje možemo da stavimo u svemirsku stanicu. Dakle, vremenom će hrana konstanto da se proizvodi u svemiru, NASA je tražila recimo rešenje za uzgoj pečuraka i povrća", zaključila je Barbara Belvisi.

Svemirska verzija BioPod-a za upotrebu na Mesecu trebalo bi da bude spremna do 2027. Tokom protekle dve decenije, posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici živele su uglavnom na upakovanim jelima sa svežim proizvodima koji su isporučeni u redovnim putovanjima u svemir. Na ovaj način astronauti će da budu obezbeđeni svežom hranom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()