Reciklaža otpadaka od hrane: Kompost koji spasava svet

Na ovaj način se sa deponija preusmerava više od 500 tona otpada godišnje.

Autor: Ivana Rešetar
19.06.2023. 21:45
  • Podeli:

Kada se otpad od hrane razlaže na deponijama, on oslobađa metan, moćan gas staklene bašte, koji ima veći uticaj na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida.

Lokalna kompanija u Južnoj Africi napravila je bokaši prah, koji je mešavina pšenice, pirinčanih ljuski i piljevine prskane mikroorganizmima. 
Pomoću tog praha otpad se mnogo brže razlaže. 

"Svet je u krizi. Svi znamo za klimatske promene, da je svet u nevolji. Svi moramo da damo svoj deo, smanjujući svoj lični i poslovni uticaj na životnu sredinu", kaže Gevin Heron.

Na koledžu St Albans, reciklaža otpadaka od hrane nedavno je usvojena kao obavezna u kuhinji, kako bi se izbeglo bacanje viška hrane u smeće.

Osoblje u školi sakuplja više od 100 kanti Bokaši praha nedeljno da ih reciklira u kompost. Nakon toga koriste ga kako bi dohranili travnjak i baštu, što poboljšava i njiihov izgled.

"Smatram da je to deo obrazovanja kojem treba da učimo mlade. I drugo, to je društvena odgovornost. Mislim da je to važno jer pomaže u smanjenju karbonskog otiska", kaže Džon Nkuna, domar u školi.

Na ovaj način se sa deponija  preusmerava više od 500 tona otpada godišnje.

Dakle, računica je jasna - smanjuje se emisija štetnih gasova, a kompost možete da iskoriste da ulepšate svoje dvorište. Ovaj primer dolazi iz Južne Afrike, ali ipak može da se primeni bilo gde u svetu.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()