RHMZ izdao najavu: U sledeća dva sata pojedini delovi Srbije pod pljuskovima

Vreme će od petka uveče biti svežije uz minimume koji će se kretati od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

14.09.2023. 18:12
  • Podeli:
kiša pljusak vladimir šporičić tanjug-6475938addbb6.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporičić

U naredna dva sata na području Pomoravlja i istočne Srbije pretežno oblačno, mestimično s kišom, najnovija je najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Izolovana pojava pljuskova s grmljavinom se, kako su kazali, očekuje u Bačkoj i Banatu.

Meteorolog Marko Čubrilo je danas najavio da će vreme u Srbiji biti promenljivo oblačno, malo svežije i nestabilno, ponegde uz pojavu grmljavinskih pljuskova.

"U četvrtak je promenljivo oblačno, malo svežije i nestabilno, ponegde uz pojavu grmljavinskih pljuskova. Više nestabilnosti biće nad severnim i središnim delovima regiona, dok bi se na jugu veći deo dana zadržao suvo i toplo vreme. U zoni hladnog fronta vetar u okretanju na umeren do pojačan, lokalno i jak severozapadni smer, posebno u zoni jačih nestabilnosti", kaže Marko Čubrilo, meteorolog.

Prema njegovim rečima, padavine će biti lokalnog karaktera i na malom prostoru će biti delova regiona koji će dobiti i ozbiljniji pljusak kao i onih koji neće bi imati kiše.

Od petka osveženje

Kako je kazao, vreme će od petka uveče biti svežije uz minimume koji će se kretati od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

"Početkom sledeće nedelje se očekuje jačanje ciklona nad zapadnom Evropom, dok će vremenske prilike nad jugoistokom kontinenta biti pod dominantnim uticajem anticiklona. U takvi uslovima nad nama početkom sledeće nedelje vrlo toplo, u utorak lokalno i oko 33 stepena Celzijusa, dok se oko 20.09. uz prolazne padavine očekuje manje osveženje. Zatim bi barem do oko 24.09, a verovatno i duže bilo relativno toplo i uglavnom suvo vreme uz maksimume od 24 do 31 stepena Celzijusa, što je znatno iznad proseka za treću dekadu septembra", ističe Čubrilo.

Napominje da tek posle 28.09. postoji mogućnost konkretnijeg pogoršanja i zahlađenja, ipak kaže on, nema mesta panici.

"Narednih dana malo svežije uz sveže noći i moguću pojavu pljuskova, ali bez konkretnijeg pogoršanja i zahlađenja", zaključuje Čubrilo.

  • Podeli: