Senegalci primorani da biraju - napojiti životinje ili ugasiti sopstvenu žeđ

Ovaj nemoguć izbor primorao je ljude da intervenišu

Autor: Nikolina Fržović
20.07.2023. 19:24
  • Podeli:

U sušnom prostranstvu severnog Senegala, žene svakodnevno hodaju kilometrima, noseći teške kofe vode iz udaljenih bunara i reka. 

Nestašica vode za ovo doba godine je uobičajena pojava. 

Oni koji imaju svoje bunare suočeni su sa strašnim izborom - napojiti životinje ili ugasiti sopstvenu žeđ.

Ovaj nemoguć izbor primorao je građevinca i prikupljača sredstava Mamadoua Diakhatea da interveniše. Odlučio je da koristi veb stranicu kako bi okupio svoje kolege Senegalce da doniraju za izgradnju bunara za zajednice koje nemaju pristup vodovodnoj mreži.

"U mnogim selima bilo je problema sa vodom, a ovo pitanje je značajno uticalo na učenje", rekao je Diakhate i dodao:

"Upoznao sam žene koje su hodale sedam ili osam kilometara da bi nabavile vodu za svoje useve i znao sam da moramo nešto da uradimo".

Zbog sve većeg globalnog zagrevanja, prema podacima UN, suše su 30 odsto češće nego 2000. godine, na šta sve više utiču faktori poput krčenja šuma i širenja pustinjskih područja.

U regionu prepunom bunara koje finansiraju donatori u raznim zanemarenim državama, Diakhate se nada da internet može da okupi zajednice da reše ove probleme na dugotrajan način.

Njegova grupa je na ovaj način izgradila više od 50 bunara od 2020. godine, a još devet je u izgradnji.

"Pokrećemo kampanje prikupljanja sredstava sa naših platformi i naših brojeva, i ukazujemo na ono sa čime se borimo", rekao je on.

Seoski poglavar Joro Bubu Baše, koji više nije primoran da bira između gašenja žeđi ili zalivanja useva, veruje da će stanovnici uskoro imati višak povrća za prodaju, što će njegovoj zajednici dati preko potreban ekonomski podsticaj.

"Zajednice ne mogu sve, a ni država ne može sve. Ali mi ćemo nastaviti da radimo ono što je do nas i pomažemo ovim zajednicama da zaista žive bolje", kaže Diakhate.

Toplotni talas koji je zahvatio naš kraj, iako ne kao ovaj, sigurno će ostaviti traga i na našim prostorima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()