Simulator uz čiju pomoć uragan postaje stvarnost

Vetrovi unutar simulatora mogu doseći brzinu do 130 kilometara na sat, što odgovara uraganu druge kategorije

13.10.2022. 19:02
  • Podeli:

Jeste li se ikada zapitali kako je to biti unutar uragana? Naravno, ne onog pravog, devastirajućeg uragana - možemo i pretpostaviti da bi to bilo jako potresno. Sada, po prvi put, možete dobiti taj odgovor a da ste sve vreme u sigurnom okruženju.

Simulatori oluja, prikladno nazvani Pobedi Oluju, postavljeni su unutar naučnog parka u Danskom Nordborgu. Vetrovi unutar simulatora mogu doseći brzinu do 130 kilometara na sat, što odgovara uraganu druge kategorije.

Ono što ih čini posebnim je da su dostupni javnosti, i to svim uzrastima od 5 do 80 godina. Osim vetra, simulator sadrži svetlosne i zvučne efekte te animacije, kao i brojne lokacije poput gradova, planina, šuma ili pustinja.

Iskustvo izgleda ovako: uđete u simulator, a vetrovi počnu da pušu sve jače i jače. Konačni cilj je izdržati njihove udare i doći na drugu stranu do dugmeta čijim pritiskom oni prestaju. Učesnici se čak mogu i međusobno takmičiti ko će pre doći do kraja tunela, ali i usput naučiti pokoju stvar o aerodinamici.

Osnivač simulatora kaže da je njegov cilj podizanje svesti o prirodi i nauci kroz igru sa vetrom. 

Naučnici u američkoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji očekuju porast brzine vetra unutar uragana do 10 odsto, kao i povećani broj najsnažnijih uragana - najvećih kategorija 4 ili 5. Čak postoje diskusije i o potencijalnom uvođenju nove, 6. kategorije - sudeći po toku klimatskih promena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()