Srbija nakon nevremena: Dok se sabira šteta, službe užurbano rade na sanacijama

Najveće posledice ostavio je grad koji je Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd dobilo je više od 300 poziva u prethodnih 48 sati.padao u talasima, ponegde veličine jajeta ili oraha.

Autor: Emilija Pešić
07.08.2023. 19:34
  • Podeli:

Procena je da je oko 12.000 domaćinstava delimično ili potpuno  uništeno tokom "olujnog nevremena" koje je pogodilo Srbiju u vikendu za nama. Sve nadležne službe aktivirale su svoje pune kapacitete za sanaciju nastalih šteta, na čemu se još radi.  

Dan posle olujnog nevremena sumira se šteta koju je ono prouzrokovalo. Najveće posledice ostavio je grad koji je padao u talasima, ponegde veličine jajeta ili oraha. Hiljadu radnika sektora za vanredne situacije bilo je na ulicama i srprečavalo još veće nezgode.

"Imali smo potrebe da naše ekipe zajedno sa MUPom i sektorom za vanredne situacije reaguju u više od 20 situacija gde su izvlačena vozila i ljudi iz vozila i visoke vode. Naravno, ja razumem strah naših sugrađana ali još jednom podsećam kada su ovakve vremenske nepogode najavljene to je momenat kada je potrebno uzdržati se od aktivnosti, i gde ide savet da ne budete na otvorenom prostoru da ne budete u vašim vozilima, sačekajte tih pola satam pogotovo jer se znalo vreme oluje", kaže Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju  

Na stotine stabala je oštećeno. 

Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd dobilo je više od 300 poziva u prethodnih 48 sati.

"sve ono što na bilo koji način ugrožava normalno funckionisanje beograđana, to je prvi prioritet. Kada se to ukloni, a to je već uklonjeno prelazimo na stabla i grane koje su  pale na zelenim površinama ili nekim koje ne smetaju sugrađanima, svakako će biti uklonjene. Pozivam na strpljenje, ekipe su na terenu i ne staju i biće na terenu dok se sve posledice ne otklone", kaže Mirjana Obućinski iz  JKP "Zelenilo Beograd.

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je Begeč i Futog - dva područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada.

Načinjena šteta u Srbiji meri se stotinama miliona evra i država mora da odredi prioritete u sanaciji, naglašava premijerka.

"Nama su dva apsolutna prioriteta za nadoknadu štete stambeni objekti, odnosno domaćinstva, i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu u školu od 1.septembra. Nakon toga svakako zdravstvene ustanove a onda i svi ostali objekti javne namene", istakla je Brnabićeva.

Iako postoji bojazan, nadležni kažu da vodostaj reka neće dostići upozoravajuće nivoe, ali da valja biti u pripravnosti.

"Za sada nas Sava ne ugrožava i ne očekujemo bilo kakvu opasnost od Save na teritoriji Beograda. Jedino što možemo da zatvorimo prolaz kod kule Nebojša ali odmah posle toga ono što treba da nam izazove određenu bojazan tj. pojačanu budnost u narednom periodu je šta će se sve destiti u Austriji i Mađarskoj jer je Dunav taj koji može da ugrozi Savu. Zato ćemo pratiti rast Dunava kako bismo na vreme reagovali", pojašnjava Glavaš.

Dobra vest je da nas očekuje stabilno vreme do kraja meseca i da nema potencijalnih opasnosti od budućih oluja.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()