Šta posle vrelog jula: Nemamo reči ohrabrenja, stručnjaci za UNU kažu da nas očekuju još toplija leta

Srednja temperatura vazduha prošlog meseca u Srbiji je bila čak 24,9 stepeni, što je verovali ili ne za gotovo 6 stepeni toplije u odnosu na kraj prošlog veka

Autor: Srđan Ristić
08.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Nastavlja se neslavni niz sa temperaturnim rekordima. Iza nas je najtopliji jul u istoriji Srbije, od 1951. godine, odnosno od kada postoje merenja. Republički hidrometeorološki zavod objavio je da je srednja temperatura vazduha u Srbiji bila čak 24,9 stepeni, što je verovali ili ne za gotovo 6 stepeni toplije u odnosu na kraj prošlog veka.

U pitanju je ogromno odstupanje kada je u pitanju srednja vrednost, a iza nje se krije, između ostalog i ekstremni toplotni talas koji je u Srbiji trajao otprilike oko 15 dana. Uslovi bili naporni, jer je bilo toplo i tokom dana, ali i tokom noći. 
 
"Prevaziđeni su mnogi maksimumi, minimalna temperatura nikad nije bila viša u Srbiji i to je posebno očitano u broju tropskih noći. Ono što je bilo nezapaženo do sada, a to je  da je u Vršcu zabeležena minimalna temperatura od 32 stepena, što znači da je to bila tropska noć, ali izražena tropska noć", rekla je Irida Lazić, istraživačica na Institutu za meteorologiju.

Počev od jula prošle godine sve do sada imali smo rekorde koji su se nizali jedan za drugim. Postavlja se pitanje zašto je to tako. Prošle godine je bio efekat fenomena El Ninjo, koji je počeo u proleće i kako se bližio kraj godine imao je sve veći uticaj na zagrevanje. Pošto se njegov uticaj završio ovog proleća, veoma topao jun i jul se moraju pripisati klimatskim promenama.

"Imali smo od najtoplijeg dana do najtoplije noći - mi smo u Beogradu imalo preko 20 tropskih noći, gde faktički imamo jedno konstatno urbano ostrvo toplote. Bilo ko, ne mora čovek da bude meteorolog da bi osetio, kada ode van Beograda 20-30 kilometara, da mora da navuče nešto preko noći, a ovde u Beogradu je maltene 25 do 30 stepeni".

Danas smo ušli u novi toplotni talas, koji će trajati do sredine meseca - trenutno deluje da će biti nešto blaži.

"Verovatno će posle 15. avgusta doći do kraćeg naoblačenja i zahlađenja i onda opet ćemo verovato ući, kao što smo ciklično celo leto ulazili od dugačkog perioda toplotnog talasa u kraća zahlađenja, i onda opet u toplotni talas", zaključila je Irida Lazić.

Naša sagovornica navodi kako su se ranije ekstremi događali u julu i avgustu, a sada se šire na tri meseca, na jun, jul i avgust i da toplija leta tek predstoje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()