Svake godine bacimo trećinu hrane koju proizvedemo – a to značajno utiče na klimu

Zbog gubitka i bacanja hrane samo 2017. godine se oslobodilo čak 9,3 milijardi tona ugljen-dioksida

Autor: Ivana Rešetar
12.04.2023. 22:11
  • Podeli:

Godina iza nas bila je veoma topla i sušna. To je najviše uticalo na poljoprivrednike, a samim tim i na proizvodnju hrane. Dodatni problem nastaje – kada tu hranu bacimo.

Svake godine u svetu ljudi bace trećinu hrane koju proizvedu. Postoji mnogo razloga zašto hranu ne treba da bacamo, a jedan od njih ima veze sa klimom.

Naučnici su izračunali, da se samo tokom 2017. zbog gubitka i bacanja hrane oslobodilo čak 9,3 milijardi tona ugljen-dioksida.

"Neke zemlje su postigle mali pomak u sprečavanju rasipanja hrane, edukacijom kroz sistem javnog obrazovanja i uvođenjem nove politike. Primer je sortiranje otpada u Japanu, Nemačkoj i, odnedavno, Kini. Ipak, mnoge zemlje iz različitih razloga ulažu malo ili nimalo napora za borbu protiv tog problema, zbog  siromaštva, nejednakosti ili političke nestabilnost", ističe profesor Ki Jin.

Hrana koju bacamo ostavlja veliki trag na našoj planeti. Ako želimo da je sačuvamo, moramo odgovornije da se ponašamo.

Naučnici kažu da to može da se postigne tako što ćemo bacati manje hrane i jesti manje mesa, ali i uz neka postojeća tehnološka rešenja kao što su razlaganje upotrebom mikroorganizama i kompostiranje.

Savetuje se i uvođenje nalepnica o karbonskom otisku proizvoda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()