Svetski dan okeana: Budućnost planete ne smemo da zatrpamo smećem

Okeani i mora pokrivaju 71 odsto površine Zemlje.

Autor: Ivana Rešetar
08.06.2023. 21:59
  • Podeli:

Da bi se javnosti skrenula pažnja na to koliko su oni značajni za život ljudi, svakog 8. juna obeležava se Svetski dan okeana.

Ovogodišnja tema je "Planeta okean: plime i oseke se menjaju". Vreme je da okean stavimo na prvo mesto, jer zavisimo od njega, a posvećujemo mu premalo pažnje.

Značaj okeana nije samo u lepoti.

Svet se bori sa klimatskim promenama, a okeani apsorbuju više od 90 odsto viška toplote na planeti.

Ekosistemi u okeanima proizvode polovinu svetskog kiseonika i sakupljaju ugljen-dioksid.

Više od 8 miliona tona plastik, svake godine baci se u okean. Na svetski dan okeana, u glavnom gradu FIlipina, okupilo se nekoliko stotina ljudi, koji sakupljaju smeće na obali zaliva Manila.

„Za samo dva sata, već je sakupljeno 168 džakova smeća. Pogledali smo šta se nalazi u đubretu, a na vrhu su ogromne količine hrane. To je veliki problem", kaže Enda Nuestro iz Šumske uprave.

Kako  ekolozi kažu loše, sprovođenje  zakona o pravilnom odlaganju otpada jedan je od glavnih razloga za problem zagađenja na Filipinima.

„Zašto moramo da proučavamo koje su ovo vrste smeća? Vlada treba da se pozabavi velikom količinom zagađenja tako što će doneti zakone i  osmisliti različite programe koje mogu da se sprovedu u našim priobalnim zajednicama", dodaje Nuestro.

Čovek je u značajnoj meri naštetio okeanu, kažu istraživanja. Ljudi iz ove priče trude se da na sve načine učine okean lepšim i čistijim. Ako nemate vremena, ili ne želite da  učestvujete u čišćenju, na jedan način sigurno možete da pomognete, kada sledeći put budete bacali smeće ne činite to u blizini vode, jer sve reke 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()