Tokio ima najsavremeniji sistem za odbranu od poplava na svetu: Pogledajte o čemu se radi

Obilne padavine ipak ne pogađaju samo naš region, već i znatno razvijenije zemlje poput Japana.

Autor: Srđan Ristić
09.10.2024. 19:46
  • Podeli:

Nažalost poslednjih dana vest o poplavama glavna je u svim medijima. Obilne padavine ipak ne pogađaju samo naš region, već i znatno razvijenije zemlje poput Japana. U Tokiju zbog toga grade podzemne tunele kako bi zaustavili poplave i smanjili štetu.

Duboko ispod ulica Tokija, ogromna mašina za probijanje tunela prokrčila je put kroz zemlju. 

Široka 13 metara, mašina postavlja betonske zidove tunela, koji je dugačak 4,5 kilometara i dizajniran da primi ogromnu količinu kiše koja bi inače mogla da poplavi kuće.

Tokio već može da se pohvali širokim sistemom tunela, odvodnih kanala i cisterni za skladištenje, ali kao i veći deo sveta, Japan se suočava sa ekstremnim vremenskim prilikama zbog klimatskih promena, što ga primorava da iz predostrožnosti još jednom kopa.

Leto 2024. bilo je najtoplije od početka evidencije 1898. godine, saopštila je japanska meteorološka agencija. U Tokiju su iznenadne, jake oluje postale sve češće.

"Kako se klima menja, očekuje se da će ove vrste kiša postajati sve češće i imati još veći uticaj, pa nameravamo da pojačamo obezbeđenje ovih objekata kako bismo obezbedili bezbednost i sigurnost stanovnika Tokija", kazao je menadžer gradilišta u građevinskom birou Tokija Šun Otomo.

Odvodni sistem Tokija moći će da primi vodu zapremine od skoro 100 olimpijskih bazena. Takozvana podzemna katedrala je glavna komora za prikupljanje vode. U njoj se nalazi 59 masivnih stubova, visine 18 metara. Kada se obližnje reke poplave, voda protiče kroz 6 kilometara masivnih tunela pre nego što se prikupi u podzemnoj katedrali.

"Ovaj objekat ove godine puni 23 godine. Za to vreme korišćen je za 147 puta. Dakle do sedam puta godišnje. Procenjujemo da smo ublažili štetu za oko milijardu dolara", rekao je  zvaničnik ministarstva zemljišta zadužen za katedralu Jošio Mijazaki.

Kako klima nastavlja da se zagreva, zbog uticaja štetnih gasova koje je stvorio čovek, izgleda da će padavine u Tokiju biti još veći teret za odbranu grada od poplava.

"Osnovni uzrok je taj što se sa porastom temperature povećava količina vodene pare u vazduhu, što utiče da nevreme bude češće", ističe profesor na Univerzitetu u Tokiju Seita Emori.

Sistem za odbranu od poplava u Tokiju aktivirao se četiri puta u junu, što je više nego cele prošle godine. Tokom tajfuna Šanshan, zahvatio je dovoljno vode da napuni fubalski stadion skoro tri puta. Zbog toga u Japanu stalno ulažu u proširenje ovog sistema.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()