Umetnik iz Konga pravi remek dela ni manje ni više nego od smeća

Kongo je među zemljama koje su najviše propatile zbog klimatskih promena

Autor: Mersad Sijarić
06.01.2023. 20:04
  • Podeli:

Niko ne voli smeće. Neki od nas verovatno ne vole ni da ga bacaju i odlažu, ali sigurno je da niko ne želi da ima smeće u svojoj blizini.

Tog je razmišljanja i Patrik iz Konga. Ali nakon godina i godina izbegavanja, smeće se počelo uvlačiti u njegov svakodnevni život, kao i život njegovih sugrađana, jer na hidrocentrali u njegovom gradu se nakupi toliko smeća da jako često nestaje struje.

Zato je on odlučio da ga počisti.

Do kolena u smeću, Patrik kopa kroz planinu plastičnih boca, skupljajući koliko god može u najveću vreću koju ima.

Kasnije, tu će plastiku istopiti kako bi napravio gustu tečnost koju će koristiti za slikanje portreta.

Čovek koji provodi svoje dane u smeću, okružen smećem, kopajući smeće, tražeći pravo smeće, topeći smeće… da li je onda čudno da je odlučio da naslika- političare?

Razlog tome nije propaganda, niti on od političara pravi karikature na svojim portretima koji su prilično verodostojno urađeni.

“Bilo je mnogo konferencija u Kongu, mnogo sastanaka, ali nisu preduzete mjere da se zaštiti priroda. Kao umetnik iz Konga, ja mogu poslati poruku. Svi prošli predsednici, niko od njih nije uradio ništa. Oni su odgovorni za uništavanje životne sredine”, rekao je umetnik Patrik Čikiru Čirimvavi.

Političari u Kongu, poput mnogih afričkih nacija, sada insistiraju da imaju pravo da razvijaju svoju ekonomiju iskorišćavajući resurse – baš kao što su to u prošlosti radile sve velike sile današnjice.

Kongo ima drugu najveću prašumu u svetu, odmah iza Amazona, a sada se delovi te prašume prodaju za potrebe izvlačenja nafte.

Iako prethodno nisu previše zagađivali, Kongo je među zemljama koje su najviše propatile zbog klimatskih promena, a samo jedan primer su poplave koje su prošli mesec odnele 50 života. A u vremenu kada to može postati i gore, svaka poruka je bitna. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()