Večeras stiže prljava kiša: Prvo pljuskovi sa grmljavinom pa temperaturni šok do kraja meseca

Pred kraj dana i tokom večeri u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije i u Metohiji očekuju se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

21.10.2023. 16:36
  • Podeli:
Kiša, devojka, kišobran, umbrella, jesen, melanholija Pixabay-652facf0c1059.webp Foto: Pixabay

Meteorolog Đorđe Đurić najavljuje da osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu veoma izraženog visinskog južnog i jugozapadno strujanja stigle su i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Pred kraj dana stiže prljava kiša

Pesak je stigao u prednjem delu veoma izraženog i snažnog ciklona sa zapada Evrope. Jak vetar podigao je visoko u atmosferu čestice pustinjskog peska iz Sahare, a čestice su podignute i do 5-6 km uvis. Potom je snažno južno strujanje pokrenulo ove čestice preko Mediterana i Jadrana, pri čemu je došlo do kondenzacije i stvaranja kišnih oblaka, ali i do toga da pada prljava kiša, zbog čestica peska.

Ova pojava potpuno je prirorna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji ili kada se centar ciklona nađe nad zapadnim i cebtralnim predelima Mediterana.

U Srbiji će do kraja dana biti umereno do pretežno oblačno.

Pred kraj dana i tokom večeri u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije i u Metohiji očekuju se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

U predelima sa padavinama očekuje se prljava kiša, zbog peska u atmosferi.

Inače, padavine neće biti izražene i u znatno manjem obliku u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku, gde se očekuju znatno obilnije padavine, naročito duž Jadrana.

I danas će biti vetrovito, uz pojačan južni i jugozapadni vetar, fenskog efekta.

Vetar će i dalje biti fenskog efekta, a maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, u Beogradu do 27°C, a u Negotinskoj Krajini do 20°C.

Jučerašnji dan najtopliji 20. oktobar otkad postoje merenja

Da podsetimo da je jučerašnji dan bio najtopliji dan otkad se vrše merenja. Maksimalna temperatura u Loznici dostigla je 32°C, a u Beogradu 30-31°C. Toplije je bilo samo na Siciliji sa 34°C i u Bugarskoj sa 33°C.

Drugog dana vikenda biće sunčanije, naročito pre podne.

Prema kraju dana i tokom noći prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni, pa će u ponedeljak biti svežije, ali i dalje toplo za ovo doba godine.

U nastavku sledeće sedmice biće i dalje natprosečno toplo, uz temperature i preko 25°C i uz česta prolazna naoblačenja sa kišom i pljuskovima i grmljavinom, zbog snažne ciklonske aktivnosti sa zapada Evrope, pri čemu će biti izražena južna visinska strujanja.

Prema trenutnim prognozama do kraja oktobra ne očekuje se jače zahlađenje, prenosi Đorđe Đurić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()