Velike suše stvaraju sve veće probleme u snabdevanju hranom u Tunisu

Klimatske promene su donele veoma topla leta širom Mediterana poslednjih godina, što je doprinelo da su se zimske kiše više puta smanjivale na severu Afrike

14.01.2023. 22:11
  • Podeli:

U Tunisu je od septembra palo pet puta manje kiše od proseka. Zbog katastrofalne situacije sa vodom, poljoprivrednici upozoravaju da će na udaru biti žitarice – što će povećati već postojeće probleme u snabdevanju hranom.

"Suočavamo se sa nedostatkom padavina, koji nije zabeležen od 1950. godine. Tokom decembra nismo videli kišu, što ima velike efekte, jer kao što znamo, padavine u Tunisu beleže visoke nivoe baš u toku decembra i jeseni. Međutim, sve do januara je bila sušna sezona", član sindikata poljoprivrednika Hamadi Bubakri.

Klimatske promene su donele veoma topla leta širom Mediterana poslednjih godina, što je doprinelo da su se zimske kiše više puta smanjivale na severu Afrike, uzrokujući probleme u poljoprivredi od Maroka do Tunisa.

"Ideja o zalivanju drveća zimi, to je skoro bilo nemoguće, ali sada smo u januaru i ja evo po četvrti put zalivam svoje biljke, jer je jesen bila suva. Ovo je nagora sezona padavina u poslednjih nekoliko decenija", kaže farmer Hatem Nafrudi.

Tlo iza brane Sidi El Barak, 140 kilometara zapadno od glavnog grada Tunisa, ispucalo je od suše, a drveće polako umire.

Prazne brane na plodnim severnim brdima i istočnim ravnicama zabrinjavaju proizvođače pšenice i maslina, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda zemlje.

Ipak, zvaničnici su podigli cenu vode, a u nekim delovima Tunisa ograničeno je snabdevanje farmi vodom, kako bi se osiguralo da ima dovoljno vode za piće za domove i preduzeća.

Jedno od rešenja za sušu je i desalinizacija morske vode, koja bi trebalo da se sprovede u naredne tri godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()