Vesti sve lošije: Broj poginulih u Vijetnamu u naletu tajfuna Jagi porastao na 226

Najsnažniji tajfun koji je ove godine pogodio Aziju, u subotu se spustio na severnu obalu Vijetnama i krenuo ka zapadu

12.09.2024. 14:54
  • Podeli:
tajfun jagi u vijetnamu, vijetnam - 8 sept 2024 - foto Reuters (1)-66e2e48cb123e.webp Foto: Reuters

Broj poginulih u poplavama i klizištima, izazvanim tajfunom Jagi, u Vijetnamu porastao je na 226, dok se 104 osobe vode kao nestale, saopštila je danas vladina agencija za upravljanje katastrofama.

Kako se dodaje, najteže je pogođena severna provincija Lao Kai, gde je nastradalo 98 ljudi, a 81 osoba se vodi kao nestala, prenosi Rojters. Ranije danas, vijetnameske vlasti su izvestile da je 197 osoba umrlo, a 128 nestalo u naletu tajfuna Jagi.

Jagi, najsnažniji tajfun koji je ove godine pogodio Aziju, u subotu se spustio na severnu obalu Vijetnama i krenuo ka zapadu, pogodivši glavni grad Hanoj olujama i jakom kišom, piše Sinhua.

Oluja je pogodila i druge provincije uz Crvenu reku, srušivši jedan most u ponedeljak.

Vlasti su u utorak pokrenule kampanju prikupljanja donacija za pogođene osobe, a neposredno nakon pokretanja inicijative je prikupljeno skoro 17 miliona dolara i taj iznos nastavlja da se povećava.

Vijetnamska vlada je izdvojila 200 tona pirinča iz nacionalne rezerve i dodatna sredstva za 14 pogođenih provincija kako bi pomogla lokalnom stanovništvu, dok se radi na otklanjanju štete, sprovođenju operacija potrage i spasavanja i obnavljanju osnovnih usluga.

Istovremeno, vlasti na Tajlandu su saopštile da je u dve severne provincije pogođene tajfunom nastradalo najmanje devet osoba.

Na Filipinima je usled tajfuna poginulo najmanje 16, a u Kini dvoje ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()